Nicuşor Dan: La un cutremur precum cel din ’77 vor muri câteva mii de oameni

Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a afirmat miercuri că Bucureștiul nu este pregătit pentru un cutremur de amploare și că, în cazul în care s-ar produce un seism precum cel din 1977, mai multe mii de oameni ar putea să își piardă viața.

24 aug. 2016, 20:35
Nicuşor Dan: La un cutremur precum cel din ’77 vor muri câteva mii de oameni

„Fără îndoială că nu suntem (pregătiți pentru un cutremur de amploare — n.r.). La cutremurul din 1977 am avut în București 1.400 de morți, dintre cei cam 1.600 câți au fost în întreaga țară. Adică, marea majoritate a fost în București. La un cutremur de același grad, lucrurile vor sta și mai prost. Sper să nu ajungem acolo, pentru că avem exact aceleași clădiri, cu diferența că au 40 de ani în plus. (…) Sunt cel puțin câteva mii de oameni care la un cutremur precum cel din ’77 pur și simplu vor muri”, a spus el, miercuri seara.

Nicușor Dan a remarcat că în ultimii ani au fost consolidate doar aproximativ 70 de clădiri, în condițiile în care 300 reprezintă o primă urgență. El a menționat că există un fond guvernamental destinat acestui scop, iar asociațiile de proprietari, prin intermediul Primăriei, ar trebui să aplice pentru accesarea fondurilor necesare consolidării, banii fiind acordați fără dobândă pentru o perioadă de 25 de ani, scrie Agerpres.

„Totul se blochează la Primărie, care lucrează cu firmele ei de casă, cum s-a obișnuit. Nu respectă termenele, nu e transparentă cu proprietarii. Proprietarii se informează înainte. Știu că unora li s-a promis că în șase luni se mută înapoi în casă, dar a durat cinci ani. Altora nu li s-a dat niciodată să vadă devizele și planurile pe care urmează să le plătească, iar atunci sunt reticenți în a lucra cu Primăria. Al doilea aspect: legislația nu e deloc clară, ce se întâmplă dacă avem 20 de proprietari într-un imobil de la 1930, iar 18 vor să consolideze și doi nu?”, a spus el.

În acest sens, liderul USR a declarat că se pot efectua consolidări de tip clasic, constând în realizarea unui brâu de metal în jurul clădirii, dar pot fi aplicate și soluții mai noi, precum „o pătură de picioare elastice sub clădire”.

Soluția legislativă pe care Nicușor Dan o propune este aplicarea unei exproprieri temporare pentru proprietarii care se opun consolidării, în condițiile în care și Primăria și Guvernul au bani necesari pentru compensații. De asemenea, el a subliniat că Primăria ar trebui să asigure un grad mare de transparență, astfel încât să câștige încrederea oamenilor, care să înțeleagă că este în avantajul lor o consolidare a clădirii, inclusiv din punct de vedere financiar.