Nicuşor Dan: Susţinem revendicările oamenilor care au ieşit în stradă

Liderul USR Nicuşor Dan a precizat marţi, pe Facebook, că Uniunea Salvaţi România susţine Proclamaţia România 2017, lansată de Iniţitiva Timişoara şi Corupţia Ucide, deoarece regăseşte în ea revendicările oamenilor care au ieşit în stradă şi „valorile fondatoare” ale organizaţiei, precum transparenţa, integritatea şi responsabilitatea.

07 feb. 2017, 18:44
Nicuşor Dan: Susţinem revendicările oamenilor care au ieşit în stradă

„USR susţine Proclamaţia Romania 2017, lansată de Iniţiativa Timişoara şi de Corupţia Ucide. Regăsim în ea revendicările oamenilor care au ieşit in stradă si valorile fondatoare ale organizaţiei noastre: transparenţă, integritate, responsabilitate. USR se angajează să acţioneze pentru a transforma în realitate obiectivele ProclamaţieiUSR se angajează să acţioneze pentru a transforma în realitate obiectivele Proclamaţiei”, a scris Nicuşor Dan.

Potrivit Proclamaţiei, cetăţenii solicită „rectificarea noii ordonanţe ( OUG 14/2017 ) pentru a fi constituţională până la confirmarea de către procurorul general al României şi CSM că OUG 14 anulează toate efectele OUG 13, retragerea imediată a legii graţierii, anularea Art 7.3 din OUG 9, precum şi interzicerea accesului la funcţii de demnitate publică sau funcţii numite pentru persoanele care au cazier şi pierderea funcţiei de demnitate publică sau funcţiei numite a persoanelor în momentul condamnării definitive”.

Printre solicitările care se regăsesc în Proclamaţia România 2017 se mai regăsesc „lupta anticorupţie şi orice demers în acest sens, transparenţa în administraţie prin publicarea pe internet a tuturor contractelor în care sunt implicaţi bani publici din administraţia locală şi centrală şi depolitizarea funcţiilor publice şi posturilor din companiile deţinute de stat prin ocuparea lor doar prin concurs”, arată News.ro.

În textul Proclamaţiei mai este menţionat faptul că „demnitarii trebuie să aibă imunitate pentru declaraţii politice, pentru toate celelalte fapte trebuie să poată fi condamnaţi penal chiar şi în perioada deţinerii funcţiei de demnitate publică”.

Susţinătorii documentului menţionează că, „o dată îndeplinite cu bună credinţă” cerinţele de mai sus, ar trebui ca „ordonanţele de urgentă să poată fi oprite de preşedintele României care va avea dreptul să le trimită în Parlament sau să le atace la Curtea Constituţională”.

„Curtea Constituţională va putea fi sesizată pentru orice lege sau ordonanţă de urgenţă care prezintă suspiciuni de neconstituţionalitate de preşedintele României, Avocatul Poporului, de un grup format din minim 25% din parlamentarii ţării sau la iniţiativa unui grup de minim 500.000 cetăţeni cu drept de vot. Acea lege sau ordonanţă va fi declarată suspendată până la pronunţarea Curţii Constituţionale şi nu va produce efecte”, se mai arată în documentul citat.

Semnatarii Proclamaţiei susţin că ultimele două puncte pot fi înlocuite complet prin: “Guvernul nu are dreptul să emită ordonanţe de urgenţă, acelaşi lucru rezolvând o buna parte din haosul legislativ actual. În afara stării de urgenţă şi război nu prea există urgenţe, iar pentru acelea există alte mecanisme.”

În Proclamaţia România 2017 sunt notate şi „anumite lucruri foarte importante care îi unesc” pe cei care o susţin, şi anume: „se doreşte o guvernare responsabilă, în care să nu se legifereze în favoarea unor interese personale sau de grup; se doreşte curăţarea administraţiei locale şi centrale de oameni cu probleme penale; se doreşte o guvernare şi o administrare a ţării în favoarea cetăţeanului şi pentru cetăţean”.

De asemenea, principiile Proclamaţiei sunt: „clasă politică integră; egalitatea tuturor în faţa legii; stabilitate economică şi predictibilă; echitate socială; transparenţă în administrare; separaţia şi echilibrul puterilor în stat şi oprirea pe viitor a unor abuzuri” asemănătoare cu cel pentru care zeci de mii de români au protestat în întreaga ţară.