Nimeni nu s-ar fi aşteptat la asta: Un neonazist ungur s-a convertit la iudaism

Ungurul Csanad Szegedi, militant antisemit şi fost lider al unei formaţiuni de extremă dreapta, şi-a descoperit rădăcinile evreieşti şi a decis să se convertească la iudaism.

25 oct. 2013, 07:38
Nimeni nu s-ar fi aşteptat la asta: Un neonazist ungur s-a convertit la iudaism

În fostul său partid era depăşit doar de Gábor Vona în ceea ce priveşte discursurile antisemite şi xenofobe. Ştirea a apărut anul trecut: Csanad Szegedi, numărul doi al partidului neonazist Jobbik, a treia forţă politică din Ungaria, şi-a descoperit originile evreieşti. Szegedi a luat atunci legătura cu rabinul Shlomo Koeves, căruia i-a exprimat părerile sale de rău, într-un text în care scria: „Fie că îmi place sau nu, arborele meu genealogic arată clar că sunt evreu”, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul ungur a mărturisit ziarului german Welt am Sonntag că a decis să treacă la cultul mozaic. Mănâncă doar kosher, studiază ebraica şi a subscris la regulile religiei ebraice. Din scaunul său de deputat în Parlamentul European, Szegedi obişnuia să lanseze ameninţări la adresa minorităţilor etnice din Ungaria. Îi acuza pe evrei că au cumpărat Ungaria şi îi dispreţuia pe imigranţi şi pe romi.

Zvonurile privind originile sale au căpătat însă tot mai multă forţă până când extremistul a fost obligat să mărturisească: bunica sa din partea mamei, o supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, era evreică. Ceea ce înseamnă că, potrivit regulii acestei religii, mama lui şi Szegedi însuşi sunt evrei. Scandalul a pornit de la o înregistrare audio, din 2010, a unei convorbiri dintre Szegedi şi un delincvent care îl ameninţa pe extremistul ungur că va dezvălui originile sale evreieşti, dacă Szegedi nu-i oferă bani în schimbul tăcerii sale.

Neonazistul şi-a pierdut postul în partidul de extremă-dreapta care i-a cerut să renunţe şi la scaunul de europarlamentar, lucru pe care Szegedi l-a refuzat. Fostul militant xenofob este cel care a înfiinţat Garda Maghiară, un corp paramilitar legat de Jobbik şi succesor al Partidului Crucilor cu Săgeţi, care i-a sprijinit pe nazişti în Ungaria în al doilea război mondial. Însă acum a rămas singur. Fostul său partid crede că, nu din cauză că este evreu, ci pentru relaţiile sale cu delincventul care l-a înregistrat.