NOAPTEA MUZEELOR 2017: Lista completă a obiectivelor de vizitat în Noaptea Muzeelor

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet. Evenimentul Noaptea Muzeelor 2017, care a ajuns la a 13-a ediție, se desfășoară la nivel internațional și este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene, potrivit unui comunicat al Rețelei Naționale a Muzeelor. Pe de altă parte, angajaţii din muzee se pregătesc de protest, pe 20 mai: Pichetare în faţa MNIR şi fluturaşii de salariu, expuşi pe panouri în faţa instituţiilor de cultură  

17 mai 2017, 20:51

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Anul acesta, în România, Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.

Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet București

În București, 49 de muzee și organizații partenere își deschid porțile în Noaptea Muzeelor și vor putea fi vizitate gratuit.

Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet din București. Lista muzeelor care vor participa la Noaptea Muzeelor 2017:

Casa “Filipescu – Cesianu”
Casă Memorială “George și Agatha Bacovia”
Casă Memorială “Ion Minulescu și Claudia Millian”
Casă Memorială “Liviu și Fanny Rebreanu”
Casă Memorială “Tudor Arghezi – Mărțișor”
Muzeul “Ligia și Pompiliu Macovei”
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cutescu – Storck
Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC
Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național Al Literaturii Române
Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Muzeul Cailor Ferate – CENAFER
Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor și colecționar”
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici”
Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România
Muzeul George Severeanu
Muzeul Militar
Muzeul Național al Aviației Române
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Pompierilor
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Național Cotroceni
Muzeul Național de Geologie
Muzeul Național “George Enescu”
Muzeul Național Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida
Muzeul de Artă Populară “Doctor Nicolae Minovici”
Muzeul Theodor Aman
Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Muzeul Victor Babeș
Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia
Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu

Tur ghidat cu premii, surprize în curtea de onoare, lansarea unei aplicaţii pentru telefoanele mobile şi expunerea unui vas din zona Golfului Persic sunt elemente ale programului pregătit de Muzeul Naţional de Artă al României pentru Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă.

Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt expuse obiectele de artă în zonele de conflict MNAR va expune un vas din ceramică din zona Golfului Persic, care se află în Colecţia de Artă Orientală. ”Este o iniţiativă a UNESCO, la care noi am subscris, considerând important ca obiectele de artă, adevărate tezaure naţionale, să se bucure de o atenţie specială. Va fi expus acest vas de ceramică, care provine din Orientul Mijlociu, într-un context care va semnala importanţa salvgardării patrimoniului UNESCO”, a explicat miercuri, într-o conferinta de presa, Călin Stegerean, directorul MNAR.

Aplicaţia ”ARTmobile – Un muzeu la îndemână!”, disponibilă pentru sistemele Android şi iOS, va fi lansată de Noaptea Muzeelor. Cu ajutorul ei, vizitatorii vor cunoaşte lucrările din toate cele trei galerii permanente – Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă.

 

Aplicaţia cuprinde, pe lângă text şi imagine, descrieri în format audio, 15 dramatizări legate de artişti şi tablouri, şi 17 filme interpretate în limbaj mimico-gestual, care sunt subtitrate.

De la parterul Galeriei de Artă Europeană va porni, de la ora 19.00, un tur ghidat, în urma căruia vizitatorii pot primi premii. 

Sediul central al Muzeului Naţional de Artă al României va putea fi vizitat sâmbătă de la ora 11.30 la 16.30, Sala Tronului şi Sufrageria Regală, iar Galeria Naţională şi cea de Artă Europeană vor putea fi vizitate între orele 19.00 – 05.00.

Muzeul Colecţiilor de Artă va prezenta expoziţia ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”. Ea va fi vernisată vineri, în prezenţa artistului, iar de Noaptea Muzeelor va putea fi vizitată între orele 19.00 – 05.00. 

”Este o expoziţie care îl aduce pe cunoscutul artist în ipostaza de colecţionar”, a precizat Stegerean. Colecţia este formată din obiecte care, de-a lungul vieţii, l-au inspirat pe Câlţia în realizarea tablourilor sale. Vizitatorii vor beneficia de ghidajul organizatorilor.

Curtea de onoare a Palatului Regal va deveni ”un adevărat spaţiu de socializare”, după cum a specificat directorul, fără a da mai multe detalii. ”Vor fi mai multe suprize pe care Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României le pregătesc. Contăm pe dimensiunea de factor de coeziune a muzeului”.

Despre protestele muzeografilor care se anunţă pentru Noaptea Muzeelor, Călin Stegerea a afirmat: ”Până la ora la care vorbim nu am primit niciun semnal în acest sens. Suntem la curent că sindicatul Muzeului Naţional de Istorie poregăteşte un protest, am fost informaţi că Reţeaua Naţională a Muzeelor susţine aceste proteste, dar despre lucruri care să se întâmple la muzeul nostru nu am aflat”.

Sâmbătă şi duminică, muzeele satelit ale MNAR – Zambaccian, Theodor Pallady şi Colecţiilor de Artă (cu excepţia expoziţiei temporare ”Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare”) vor fi deschise între orele 11.00 – 19.00. Duminică, Muzeul Naţional de Artă al României (sediul central) va fi închis.

Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet din București. Organizații partenere la Noaptea Muzeelor:
A.R.C.E.N.
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Arhivele Naționale ale României
EFdeN 4C
Galeria Galateca
Casa Experimentelor
Ferma Animalelor
Fundația Calea Victoriei
Galeria Calea Victoriei 33
Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”
Metropolitan Art Galery
Moara de Hârtie
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor
Opera Comică pentru copii
Orășelul Cunoașterii
Romanian Design Week
Unfinished Festival

Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet din București. Ce muzee participă la eveniment

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Național de Artă al României va putea fi vizitat între orele 19:00-05:00.

Vor fi deschise următoarele galerii: la sediul central: Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană (19:00-05:00), la Muzeul Colecțiilor de Artă: Expoziția „Ștefan Caltia. Obiecte grăitoare” (19:00-05:00), Spațiile istorice ale fostului Palat Regal (11:00-19:00).

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) va putea fi vizitat între orele 18.00-02.00.

MNAC își deschide porțile pentru o seară de artă și film din arhivele muzeului. Va anima spațiul din fața muzeului cu proiecții de film de artă din arhivele muzeului, iar expozițiile muzeului sunt deschise publicului pentru vizitare.

Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc) este deschis până la ora 01.00. Clădirea Foișorului de Foc este emblematică pentru București, dar și pentru istoria pompierilor. A fost construită în 1890 – 1891 în scopul asigurării supravegherii şi alimentării cu apă potabilă a oraşului. Ca foişor de observare a incendiilor a funcţionat din anul 1892 până în 1910, dar, ca rezervor de apă niciodată, întrucât pompele existente la acea vreme nu au reuşit ridicarea apei la nivelul rezervorului de 750 mc care cuprindea etajele superioare 4, 5 şi 6.

Clădirea a fost amenajată în aprilie 1892 ca post de pompieri (nr. 5-Foişor), post ce a asigurat intervenţia la foc în Capitală până în 1936. Începând cu anul 1963, în urma modernizării sale, Foişorul de Foc devine Muzeul Pompierilor, a cărui expoziţie de bază are ca tematică generală istoria pompierilor din România.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Național al Aviației Române va putea fi vizitat între orele 18.00-04.00.

Ora 18.00 – Militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București prezintă un exercițiu de drill-team
Ora 20.00 – Prezentare cu temă „Mi-8 nr. 03, elicopterul dictatorului”;
Ora 22.00 – „Smaranda Brăescu – Vreau să fiu pilotă, vreau avionul meu!”, 120 de ani de la naștere și 85 de ani de la realizarea recordului mondial absolut;
– Prezentarea filmelor: „Foșnet de mătase albă” și „Niciodată nu m-am întors din drum!”;
Ora 00.00 – Prezentare cu tema „Femeile în aviație”;
Ora 02.00 – Fanfara Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul din București – „Aviația dă senzația!”.
Muzeul Național Cotroceni va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00.

Muzeul Național Cotroceni va invită să vizitați etajul I al Palatului Cotroceni, fostă reședință regală, cu o istorie de peste 300 de ani, loc în care s-a scris istorie pentru ceea ce este astăzi România modernă. Istoria Ansamblului Cotroceni începe în secolul al XVII – lea, în timpul domnitorului Șerban Cantacuzino, la cererea căruia a fost construită Mănăstirea Cotroceni (1679 – 1681). Ceea ce putem vedea astăzi este, în mare parte, Palatul Regal construit în timpul regelui Carol I și modernizat în timpul regelui Ferdinand.

 

Noaptea Muzeelor 2017, la Antipa: ”Originea speciilor”, de Charles Darwin, va fi lansată pe 20 mai

Cartea „Originea speciilor”, de Charles Darwin, apărută la editura Herald, va fi lansată pe 20 mai, de Noaptea Muzeelor, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

„Originea speciilor” este una dintre puţinele opere ştiinţifice accesibile publicului larg, care a revoluţionat atât ştiinţele biologice, cât şi modul în care vedem conexiunea noastră ca oameni cu natura şi a influenţat gândirea filozofică şi ştiinţifică modernă.

Invitaţii speciali ai acestui eveniment sunt dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, acad. prof. univ. dr. Mircea Flonta, profesor la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, acad. dr. Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, prof. univ. dr. Dan Alexandru Grigorescu, paleontolog, profesor la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, Alexandru Anghel, coordonatorul colecţiei Mathesis, precum şi cu Sorin Lucaci, reprezentantul editurii Herald.

Programul special al evenimentelor prilejuite de Noaptea Muzeelor de la Antipa va continua cu vernisarea expoziţiei temporare „Urme în timp”, în prezenţa paleoartistului Eduard Olaru. Expoziţia ilustrează evoluţia şi originile omului modern prin reconstruiri grafice a 16 specii de hominide.

Începând cu ora 18.00, timp de două ore, invitaţi de prestigiu vor participa la o masă rotundă organizată în Atrium-ul Muzeului, în apropierea scheletului de Deinotherium gigantissimum, care va fi transmisă în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi video on line pe www.radioromaniacultural.ro.

O dezbatere, la care publicul va juca rol de invitat, putând adresa în mod direct întrebări participanţilor, va fi moderată de Corina Negrea, realizator de emisiuni de ştiinţă la Radio România Cultural.

Pe parcursul serii, publicul va avea ocazia să viziteze gratuit expoziţia permanentă a Muzeului, începând cu ora 1.:00 şi, totodată, să participe la o serie de activităţi specifice de cercetare, care vor avea loc în curtea Muzeului, începând cu ora 22.00.

Digi Animal World va fi prezent şi în acest an la Noaptea Muzeelor de la Antipa, oferind vizitatorilor scurte proiecţii de filme documentare, precum şi alte surprize.

Între orele 22.00 – 23.00, musafirii vor putea intercepta sunetele de lilieci din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiştilor din Muzeu.

Participarea la aceste evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile, în limita a 100 de locuri.

Demonstraţiile realizate de către cercetătorii Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor face numai în condiţii meteorologice favorabile.

Pe data de 20 mai, în intervalul orar 10.00 – 16.30, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi închis.

Patruzeci de muzee şi spaţii culturale din Bucureşti şi 85 din ţară şi-au anunţat participarea la Noaptea Muzeelor 2017.

S-au înscris pentru a participa la acest eveniment şi Arhivele Naţionale, Casa Experimentelor, Cimitirul Bellu, Fundaţia Calea Victoriei, NOD Makerspace, care va deschide expoziţia „Muzeu 3017”, ce presupune şi inaugurarea unui spaţiu muzeal nou, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Oraşelul Cunoaşterii.

Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România, ARCEN (Şcoala Centrală, Grădina Icoanei), Romanian Design Week, dar şi Liceul de Coregrafie „Floria Capsari” se numără printre participanţi.

Potrivit organizatorilor, aplicaţia Questo va face trasee tematice de Noaptea Muzeelor, iar Uber va oferi curse gratuite.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Grigore Antipa va putea fi vizitat între orele 15.30-00.00. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va invită să participați la un eveniment complex denumit „Urme în timp”, format din următoarele activități:

16:30 – 17:00 – Lansarea cărții „Originea speciilor”, autor Charles Darwin;
17:00 – 17:30 – Vernisajul expoziției temporare „Urme în timp”;
Participarea la aceste două evenimente se va face pe bază înscrierii prealabile pe e-mail [email protected], în limita a 100 de locuri.
18:00 – 24:00 – Vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
18:00 – 24.00 – Proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
18:00 – 23.00 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
22:00 – 23.00 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.
Muzeul Național de Geologie va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00. Din programul Muzeului Național de Geologie a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”, amintim:

– Expoziția tematică “Lumea Dinozaurilor”, realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, va cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice. Lumea dinozaurilor, așa cum era atunci, prinde viață în curtea Muzeului Național de Geologie!
-“Lumea cuartului”. Expoziție temporară dedicată evenimentului Noaptea Muzeelor 2017, care va cuprinde 13 piese principale din cristal de cuarț cu dimensiuni impresionante.

NOAPTEA MUZEELOR 2017.Elementul central este un craniu de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa. Piesa, adusă special pentru eveniment, realizată în Brazilia cu mijloace rudimentare, este asemănătoare celebrelor artefacte mayase. Precizia tăieturilor și finisajul de înaltă calitate fac din acest exponat un spectaculos punct de atracție.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Național ”George Enescu” va putea fi vizitat între orele 18.00-00.30.

O seară plină de surprize în care inspirația de moment și energiile nocturne îți rotesc auzul 360° și te poartă printre stilurile muzicale de la baroc la tango și jazz, cu un accent classy dat de sunetul viorii create de lutierul Paul Kaul pentru George Enescu.

În curtea Palatului Cantacuzino:

18.00-20.30 – Instrumente de hârtie – Atelier de origami cu ACTOR (Asociația Cuturala de Teatru și Origami din România)
19.30-20.00 – Colours of Music Before Sunset. Formația camerala interpretează lucrări aparținînd lui Claude Debussy și maeștrilor epocii baroce (Raluca Stratulat, profesor coordonator)
Expoziție de fotografie – Imagini recurențe : George Enescu prin ochii fotografului călător Ovidiu Ungureanu
În sălile muzeului:

18.00-19.30 – Turneu muzical din Europa în America latină. De la baroc la tango. Lucrări de Haendel, Beethoven, Grieg, Mahler, Debussy, Lipatti, Piazzolla interpretate la vioară, violoncel, pian, chitară (profesor coordonator, Raluca Stratulat)
19.30 – Clasic e fantastic cu Cvartetul Musică Viva – Interpretează lucrări de Haydn, Mozart, Schubert și George Enescu (coordonator Andrei Dragoescu)
20.30 – Vioară Paul Kaul – Enescu (Sabin Penea)
21.30 – Reintepretandu-i pe clasici cu duoul Playthoven (Anca Sinaci – vioară, Radu Sinaci – violoncel )
22.30 – Jazzy Mood (Cristian Soleanu & Albert Tajti – saxofon-pian)
23.30 – High Voltage : cursanți ai școlii de muzică Voltaj Academy (Nicoleta Cristescu, profesor coordonator).

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

Pinacoteca Municipiului București cuprinde peste 5.500 de picturi, lucrări de grafică, sculptură și artă decorativă, realizate de artiști renumiți precum Pallady, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Maxy și Arthur Verona.

NOAPTEA MUZEELOR 2017.Descoperă lucrările expoziției temporare „Pinacoteca Bucureștiului. Un proiect interbelic”, la Palatul Suțu.

Muzeul Satului – „Dimitrie Gusti” va putea fi vizitat între orele 16.00-19.00.

În cadrul programului european Noaptea Muzeelor, Muzeul Satului organizează lansări de carte, expoziții tematice, ateliere de meșteșuguri populare, spectacole de muzică și dans popular din diferite regiuni ale țării, cât și vestitul târg al meșterilor populari organizat mereu la mijlocul lunii mai, pentru a serba cei peste 80 de ani de existență.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Cimitirul Bellu va putea fi vizitat între orele 19.00-00.30.

Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) – Un traseu al memoriei
Programul cuprinde:

Oră 19:00: Deschiderea porților.
Orele 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției Simboluri – Istorii ale vieții culturale.
Oră 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
Oră 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricau).
Oră 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române.
Oră 21:30 – Recital muzică instrumentala (cvartetul Cromatic).
Oră 22:00 – Vizionare piesă de teatru (Taxi Blues de Ana Măria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor).

NOAPTEA MUZEELOR 2017.Cu o istorie de peste un secol, Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă să porniți într-un voiaj inedit, dar revelator prin propriul său trecut în expoziția din Sala Foaier.

Sala Tancred Bănățeanu deschide și ea lumea către poveștile și rosturile din Ținutul Buzăului, cu ajutorul lucrurilor mai vechi sau mai noi făcute de mâini dibace de femei, țesătoare pricepute, ori mâni de bărbați iscusiți.

La final, sunteți invitați să ascultați o mică fanfară dintr-un sat moldovenesc, în curtea muzeului.
Muzeul este deschis doar până la ora 22:00.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Galeria de artă Calea Victoriei 33 vă așteaptă cu expoziția “TRADIŢIE ÎN MODERNITATE”, ce poartă semnătura artistului Vitalie Butescu.

„Sunteţi invitaţi să luaţi parte la un exerciţiu de admiraţie şi receptare a unei poveşti văzute în tonuri şi sinteze cromatice de un pictor consacrat atât în spaţiul artistic românesc, cât şi în cel internaţional.” Intrarea este liberă între orele 12.00 – 03.00.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Casa Experimentelor – Romanian Science Center a pregătit și anul acesta un program interactiv pentru cei mari și cei mici, cu acces liber și program prelungit până la ora 01.00.

„La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative cu Patul Fakirului unde experimentăm cum este să stai pe 2000 de cuie, Bobina Tesla cu ajutorul căreia realizăm fulgere adevărate în Casă și Generatorul Van de Graaff. Cei care doresc să experimenteze Generatorul Van de Graaff vor putea să simta energia electrostatică și să-și > părul”, promit organizatorii.
Așadar, se anunță o noapte interesantă și la Casa Experimentelor.

Noaptea Muzeelor 2017 – Programul complet în SIBIU

Complexul Muzeal Național Astra – Sibiu
Punctul forte al nopții de 20 mai este dat de prezenta legendarei trupe Phoenix, cea mai longevivă trupă rock din istoria României. Nicu Covaci va face show sâmbătă, între orele 22 și 23.30, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – 18.00 – 01.00
Scena de pe lac
– 18.30 – 20.00 Școala de dans Ioan Macrea
– 20.00 – 20.30 Ansamblul Călușerii din Rășinari
– 20.30 – 22.00 Domino
– 22.00 – 23.30 Phoenix

Târgul de Țară
– 18.00 – 23.00 demonstrații culinare
– 18.00 – 21.00
– Castrum Novis – ateliere de tras cu arcul, făurit săgeți, confecționat obiecte din piele, fierărie
– Veteris Milites – atelierede monetărie, bijuterii, scriere antică și jocuri antice

Gospodăria din Hodac
– 18.00 – 19.00 Teatrul mic din Sibiucu povești românești

Pavilionul Muzeal Multicultural
– 18.00 – 00.30
– expoziția Atelier. Cale. Târg
– expoziția Schimbări. Changes. Endring

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder
Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11
– 18.00 – 00.30 expoziția Călătoria

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus
Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21
– 18.00 – 00.30 expoziția Rosturi și Rostiri la sași

Caravana Noaptea Muzeelor
– 10.00 – 18.00 în localități Axente Sever, Valea Viilor, Mediaș și Dumbrăveni, cu plecarea din Muzeul în aer liber și revenire în aceeași locație

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul Naţional al Unirii – Alba Iulia

Personajele istorice vor fi din nou în centrul atenţiei, la Noaptea Muzeelor, și la Alba Iulia, unde vizitatorii sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul „Principia”. Intrarea este liberă.

Ora 19.00 Deschiderea oficială. Reprezentaţie Garda Apulum

Ora 19.45 Parada personajelor istorice

Orele 20.00-1.00 Istoria prinde viaţă în muteu – peste 40 de personaje istorice. Atelier de pictat icoane

Orel 20.00-22.00 Momente muzicale. Muzică barocă şi interbelică (Liviu Cernat, Ovidiu Pârjol, Robert Gavrilaş)

Ora 24.00 Moment muzical. Jazz. Laura Orian

Sala Unirii

Orele 20.00-1.00 Atelier de cusături tradiţionale şi confecţionat jucării

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Strada Muzeului

Orele 22.00-1.00 Ateliere antice – batere de monede, fierărie dacică, prelucrare lemn, prelucrare os, “plante magice” dacice, pielărie, confecţionat podoabe, tir cu arcul

Ora 22.00 Reprezentaţie Garda Naţională

Orele 23.00-24.00 Dansuri romane / Magna Nemesis. Lupte de gladiatori / Ludus Apulensis

Spaţiul expoziţional Poarta III

Orele 20.00-1.00 New kids in town: Cartier creativ Carolina

Turnul Croitorilor – Cluj-Napoca

Noaptea Europeană a Muzeelor aduce în acest an, la Cluj-Napoca, evenimente şi la Casino, Turnul Croitorilor și Cinema Dacia.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Casino va găzdui expoziția de fotografie Clujul are farmec. Programul de vizitare este 20:00-03:00.
Turnul Croitorilor. La intrarea primului cat, străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care, profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte, vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură și surprize pentru cei mici.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Castelul Bran se deschide de Noaptea Muzeelor 2017

Castelul Bran va fi deschis gratuit pe 20 mai, de Noaptea Muzeelor 2017, vizitatorii putând face tururi ghidate în intervalul orar 20.00-00.00.

Musafirii nocturni vor putea asista în Sala de Muzică „Regina Maria” la un concert cu partituri consacrate, iar personalul va ghida vizitatorii într-un tur special. Formaţia Duo Cafe din Braşov completează programul serii.

Ultimul vizitator va putea intra în Castelul Bran la miezul nopţii.

Castelul Bran se alătură, an de an, celor 3.000 de muzee din Europa care sărbătoresc evenimentul. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional.

Patruzeci de muzee şi spaţii culturale din Bucureşti şi 85 din ţară şi-au anunţat participarea la Noaptea Muzeelor 2017.

Dintre muzeele naţionale din Capitală s-au înscris Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Literaturii, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Lor li se alătură patru case memoriale: George şi Agatha Bacovia, Ion Minulescu şi Claudia Millian, Tudor Arghezi, Liviu şi Fanny Rebreanu.

S-au înscris pentru a participa la acest eveniment şi Arhivele Naţionale, Casa Experimentelor, Cimitirul Bellu, Fundaţia Calea Victoriei, NOD Makerspace, care va deschide expoziţia „Muzeu 3017”, ce presupune şi inaugurarea unui spaţiu muzeal nou, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Oraşelul Cunoaşterii.

Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România, ARCEN (Şcoala Centrală, Grădina Icoanei), Romanian Design Week, dar şi Liceul de Coregrafie „Floria Capsari” se numără printre participanţi.

Potrivit organizatorilor, aplicaţia Questo va face trasee tematice de Noaptea Muzeelor, iar Uber va oferi curse gratuite.