NOAPTEA MUZEELOR 2017. Premieră la Cluj-Napoca: zece persoane pot înnopta în galeriile de artă

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul de Artă Cluj-Napoca va organiza, în premieră pentru Noaptea Muzeelor, după modelul unor mari instituții de cultură ale lumii, un tur ghidat chiar de către autorul unei expoziții, în cadrul căruia zece persoane vor putea înnopta în galeriile de artă, acțiune ce se va desfășura după ora 01.00, au informat sâmbătă reprezentanții Centrului Cultural Cluj.

20 mai 2017, 10:33
NOAPTEA MUZEELOR 2017. Premieră la Cluj-Napoca: zece persoane pot înnopta în galeriile de artă

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Conform acestora, Noaptea Muzeelor va începe sâmbătă la ora 19.00, urmând ca expozițiile să poată fi văzute până în jurul orei 01.00.

‘Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani. În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției ‘A Full Rotation of the Moon’, Marius Bercea, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai noului val de pictori ai școlii de la Cluj, după care să înnopteze în muzeu, la fel cum se întâmplă în alte mari incinte expoziționale precum Smithsonian Museum Washington DC, The American Museum of Natural History New York, Tate Britain London și multe altele’, se arată într-un comunicat transmis de Centrul Cultural Cluj.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. 54 de muzee şi organizaţii culturale din Capitală, deschise publicului

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Turul ghidat special va avea loc după ora 01.00, când cele zece persoane vor fi conduse prin expoziție de autor, având ocazia să discute liber despre picturi cu acesta.

‘La finele programului special care va dura circa 2 ore, cei 10 participanți vor avea șansa să doarmă într-una dintre camerele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, fostul palat al familiei Bannfy. Pentru buna desfășurare a acestei activități participanții vor fi sfătuiți să-și aducă saci de dormit de acasă pentru a putea înnopta în condiții decente în Muzeul de Artă Cluj-Napoca’, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, cei zece participanți vor fi aleși de un juriu format din reprezentanți ai Centrului Cultural și Muzeului de Artă, dintre persoanele care se vor înscrie pe pagina de socializare a centrului.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca funcționează în Palatul Banffy, fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), un edificiu laic baroc al orașului și unul de referință pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.

O altă serie importantă de activități va avea loc în Muzeele UBB, care au pregătit, de asemenea, expoziții pentru noaptea de sâmbătă spre duminică.

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie propune o călătorie în trecut, pentru a cunoaște lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecția de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenței unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluția geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani.

Vivariul UBB va inaugura noul spațiu expozițional dedicat țestoaselor uriașe din Africa, însă aici poate fi văzută și expoziția permanentă — aproximativ 57 de specii de animale, 10 specii de pești, 9 specii de micromamifere și 6 specii de păsări.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Muzeul de Istorie a UBB a pregătit o microexpoziție numită,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri — momentul 12 mai’, prin care vor putea fi aflate evenimente importante din istoria universității petrecute de-a lungul secolelor în luna mai.

‘Publicul va afla care sunt motivele pentru care data de 12 mai reprezintă un reper important în viața academică, dar și în tradiția locală a Clujului și își va putea completa cunoștințele despre elita intelectuală românească și maghiară care s-a reunit în cadrul universității cunoscute azi cu numele de Babeș-Bolyai. Expoziția se înscrie printre acțiunile care marchează apropierea centenarului unirii Transilvaniei cu România și transformările aduse în regiune de Primul Război Mondial’, se mai spune în comunicat.

Colecția de pietre prețioase și minerale poate fi văzută la Muzeul de Mineralogie al UBB, care oferă publicului informații despre pietre de podoabă sau cele decorative. De la specialiștii muzeului se pot afla informații despre modul de selecție și evaluare a pietrelor prețioase, dar și despre stiluri de prelucrare.

O expoziție inedită, ‘Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală din vechile farmacii transilvănene’, poate fi văzută de Noaptea Muzeelor și la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei), alături de colecțiile permanente.

NOAPTEA MUZEELOR 2017. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei vor fi organizate, de asemenea, mai multe evenimente, printre care ‘Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN’. ‘Evenimentul oferă o imagine elocventă a evoluției artei ceramice românești, care se exprimă astăzi într-o impresionantă diversitate stilistică și semantică’, se mai spune în comunicatul de presă.

Evenimentul va cuprinde o expoziție cu vânzare. De asemenea, vor avea loc ateliere gratuite și demonstrații de creație pe suport ceramic susținute de profesori ai Liceului de Arte Plastice din Cluj, de membri ai asociației Terra Dacica Aeterna și de artiști ai Fabricii de Pensule.

La Muzeul Etnografic va avea loc un atelier și demonstrații de olărit tradițional cu participare și din partea publicului, cu o introducere teoretică despre tehnicile ceramice ale dacilor, susținute de artistul popular Daniel Leș. Programul de vizitare va fi între orele 13.00 — 01.00 la Palatul Reduta și între 10.00 — 18.00 în Parcul Național Etnografic ‘Romulus Vuia’, accesul publicului fiind gratuit.

Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central va găzdui expoziția de fotografie ‘Clujul are farmec’, iar Muzeul Mitropoliei Clujului invită vizitatorii în Noaptea Muzeelor la expoziții, ateliere demonstrative de pictură și restaurare.

O călătorie în timp, în epoca medieval, ar putea fi posibilă prin vizitarea Centrului de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, unde străjerii îi vor întâmpina la ora 21.00 pe vizitatori cu sunete de corn și făclii.

‘La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule și surprize și pentru cei mici’, au anunțat și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

În Noaptea Muzeelor se va putea intra gratuit și în restul muzeelor din județ, iar la Muzeul Memorial ‘Octavian Goga’ din Ciucea va avea loc lansarea volumului de poezii ‘Drumul pe sub pământ duce în cer?’, al Minervei Chira.