Noi dezvăluiri în Dosarul Retrocedărilor. Ratele mitei pentru Cocoş erau de cel puţin 1.000.000 euro

Gheorghe Stelian, principalul beneficiar al retrocedării record care a răvăşit clasa politică, a recunoscut, în faţa anchetatorilor, că a plătit atât evaluatorul pentru urgentarea lucrării, cât şi pe Dorin Cocoş, pentru ajutorul dat la ANRP. Sumele oferite celor doi au ordine de mărime diferite, în funcţie de importanţa şi de implicarea fiecăruia în afacere, se arată în emisunea "Ediţie Specială" de la România TV.

10 dec. 2014, 19:12
Noi dezvăluiri în Dosarul Retrocedărilor. Ratele mitei pentru Cocoş erau de cel puţin 1.000.000 euro

„L-am întrebat în ce stadiu suntem cu expertiza. M-a asigurat că va fi bine, i-am dat un plic cu bani. Nu îmi amintesc exact suma , care a fost cuprinsă între 30.000 de euro şi 100.000 euro. A încăput într-un plic mic”, precizează Stelian Gheorghe într-o declaraţie dată în faţa procurorilor.

Întâlnirea dintre Stelu şi evaluator a avut loc într-o benzinărie din Târgu-Mureş, după o discuţie între omul de afaceri şi Dorin Cocoş, care i-a spus acestuia că urma să aibă loc, în termen foarte scurt, şedinţa de validare la ANRP. După înmînarea plicului cu bani, odată ajuns în Bucureşti, Stelian Gheorghe i-a spus lui Dorin Cocoş că a rezolvat cu evaluarea şi că i-a dat bani evaluatorului. La puţină vreme a avut loc faimoasa şedinţă ANRP în care dosarul de retrocedare a fost validat a doua oară.

„Am stabilit cu Dorin Cocoş ca suma pe care trebuia să i-o dau pentru urgentarea şi soluţionarea dosarului să fie de 10 milioane euro. Când s-a emis titlul de conversie, Dorin Cocoş m-a anunţat, am fost la ANRP, am semnat şi l-am ridicat”, a precizat Stelian Gheorghe.

După ce a încheiat afacerea, Stelian Gheorghe a început să achite în tranşe, cash, datoria pe care şi-o asumase faţă de Dorin Cocoş. Sumele, niciodată mai mici de un milion de euro, erau retrase în numerar dintr-o sucursală bancară aflată în proximitatea Parcului Herăstrău, dar nu înainte ca Stelu să verifice telefonic dacă Dorin Cocoş era la birou. Banii erau duşi personal, în pungi, în calupuri de bancnote de 500 de euro.

Interesant este că marele benediciar al retrocedărilor dubioase de la ANRP a povestit detaliat anchetatorilor atât cum şi unde s-a născut ideea marii afaceri, cât şi începuturile şi continuarea relaţiei de afaceri cu familia Udrea –Cocoş. Conform aşteptărilor, discuţia iniţială despre business a avut loc în biroul din hotelul familiei şefei PMP, iar iniţiatorul a fost soţul acesteia.

MAFIA RETROCEDĂRILOR: Legăturile dintre Gheorghe Stelian Stelu şi Dorin Cocoş

Nu era prima afacere de milioane pe care o făceau împreună, între altele Stelu şi Cocoş au fost parteneri la cumpararea magazinului Titan din Capitală cu 5,7 milioane euro şi, după nişte neînţelegeri în privinţa renovării, magazinul a fost vândut în rate de Gheorghe Stelian unei societăţi comerciale pe care i-a indicat-o Dorin Cocoş.
Altă afacere a fost vânzarea către cuplul Udrea-Cocoş, la preţul de 1500 euro pe metru pătrat, a faimosului teren din strada Chopin, unde a răsărit blocul construit şi ulterior valorificat de familia fostului ministru al dezvoltării.
Implicarea familiei a fost totală.

„Alin Cocoş mi l-a prezentat pe Gheorghe Gabriel ca pe o cunoştinţă a lui. Gheorghe Gabriel mi l-a prezentat pe Adrian Andrici ca persoană interesată să cumpere şi ea. Gheorghe Gabriel şi Adrian Andrici mi-au spus, ulterior, că au şi o a treia persoană interesată, Valentin Vişoiu, persoană pe care o ştiam (…) Bănuiesc că, din moment ce Alin Cocoş mi i-a prezentat pe cei trei, care mi-au plătit o sumă considerabilă de bani, i-a asigurat că despăgubirile vor fi acordate”, susţine Stelian Gheorghe.

Stelian Gheorghe este, la această oră martor aflat sub control judiciar în dosarul penal al retrocedărilor. El are câteva zeci de terenuri sechestrate şi conturile blocate la cererea DNA. Valentin Vişoiu, Gheorghe Gabriel şi Adrian Andrici sunt tot martori în acest dosar, nu au sechestre instituite pe conturile bancare, dar sunt cercetaţi în paralel şi de DIICOT pentru spălare de bani în aceeaşi tranzacţie.