Noi mărturii după explozia de la Călăraşi. Oamenii fac DECLARAŢII ULUITOARE după tragedie VIDEO

Au apărut mărturii de ultimă oră, care pot răsturna ancheta exploziei devastatoare de la Călăraşi. Oamenii reclamă că au sesizat de mai multe ori că în bloc erau scurgeri de gaze, dar plângerile lor au fost ignorate mereu. 14 apartamente au fost distruse in explozie, un om a murit şi alţi şase au fost răniţi. La faţa locului s-a deplasat şi vicepremierul Gabriel Oprea

26 dec. 2013, 11:10

UPDATE La locul exploziei s-a deplasat, joi, şi vicepremierul Gabriel Oprea, trimis în Călăraşi de prim ministrul Victor Ponta. „Discutăm de mpsurile pe care le luăm pentru a-i ajuta pe aceşti oameni. Este posibil să primească un ajutor din partea statului, am venit să ajutăm autorităţile locale şi Prefectura”, a declarat Gabriel Oprea.

O persoană a murit, iar alte şase au fost rănite, miercuri seară, în urma unei explozii produse într-un bloc de locuințedin centrul municipiului Călărași.

Explozia a avut loc în apartamentul unui bătrân, la etajul 1. Potrivit România TV, în momentul deflagraţiei, în bloc se afla şi o echipă de la firma de gaze. Locatarii au simţit toata ziua că in cladire mirosea puternic a gaze.

„Am simţit miros de gaze. Am sunat la gaze. A doua oară am sunat… A doua oară tot aşa. A verificat pe la noi prin unitate, a verificat şi la apartamentul care a explodat. Nu s-a simţit nimic”, a spus un locatar.

Suflul exploziei a fost atât de puternic încât a omorât o femeie, vecină de palier cu bătrânul. Acesta a fost şi el rănit grav şi este internat la un spital din Capitală. Alţi cinci oameni au ajuns la spital după ce au fost loviţi de bucăţile de piatră. Geamurile sediului SRI şi ale Judecătoriei, aflate lângă bloc, s-au făcut ţăndări.

„M-am trezit cu şifonierul pe mine, cu tot ce e în casă, nu mai e nimic la locul lui. Nici pereţi nu mai sunt. Pardoseala e ridicată, e o gaură”, spune un alt bărbat.

Pentru că structura de rezistenţă a clădirii a fost afectată, toţi locatarii au fost evacuaţi. Oamenii au dormit la rude şi prieteni. Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, a declarat, joi, că o comisie formată din specialişti din mai multe domenii vor stabili dacă structura de rezistenţă a blocului în care s-a produs explozia a fost afectată, apoi se va concluziona dacă pot fi făcute reparaţii în imobil. El a adăugat că a aflat de la locatari că aceştia ar fi făcut sesizări la numărul de urgenţă 112 în legătură cu posibile scurgeri de gaze.

Drăgulin a precizat că Primăria Călăraşi va asigura tot ce este necesar, în funcţie de competenţele instituţiei.

Primarul a mai spus că un singur locatar din blocul afectat de explozie a fost cazat la căminul de elevi pus la dispoziţie de autorităţi, ceilalţi alegând să meargă la rude sau la prieteni.

În urma exploziei, au fost afectate şi spaţiile comerciale, precum şi o parcare din faţa blocului. În momentul deflagraţiei în cafenea se aflau câţiva clienţi.

Persoana rănită în explozie şi aflată în stare mai gravă a fost adusă, miercuri noapte, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, unde i s-a făcut o tomografie, apoi a fost transferată la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală. În prezent, aceasta este internată la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului.

Celelalte cinci persoane rănite în explozie au fost externate din Spitalul Județean Călărași.

Potrivit Mediafax, procurorii au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere, în cazul exploziei produse miercuri seară într-un bloc din Călăraşi, în acest caz fiind audiate deja mai multe persoane.