NOI REGULI pentru înmormântări. AMENDĂ de 10.000 de lei dacă mortul nu este dus la groapă în 36 de ore

Ritualul înmormântării trebuie să fie unul strict, la litera legii. Pentru orice abatere riști să primești amenzi de până la 10.000 de lei. Iată care sunt noile reguli.

21 sept. 2017, 18:01
NOI REGULI pentru înmormântări. AMENDĂ de 10.000 de lei dacă mortul nu este dus la groapă în 36 de ore

Din 23 noiembrie 2016, avem o lege pentru morți, care se va aplica însă abia începând cu această lună. Mai exact, o Hotărâre de Guvern, care nu mai lasă nimic la voia întâmplării. Stabilește exact cum se transportă defunctul, cum este îmbălsămat, înhumat, incinerat, dar și deshumat.

În plus, firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să „înfrumusețeze” mortul.

Pentru asta merg la cursuri o lună. Este vorba despre demnitatea omului trecut în neființă. Se rehidratează tegumentele ca să se redea corpului un aspect natural, iar îmbălsămarea nu se mai face de către „măcelari”, ci de către „chirurgi”, se face o mică incizie și se folosește aparatură modernă. Îmbălsămarea este obligatorie„, a explicat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare din România.

Totodată, mortul trebuie dus la groapă în decurs de 36 de ore de când s-a stabilit decesul. Nesupunerea atrage după sine amenzi usturătoare: între 500 și 10.000 de lei.

Medicii de la Direcția de Sănătate Publică se ocupă de controale, împreună cu polițiștii. Toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre, iar noi, pe baza certificatului de deces, stabilim ziua și data morții. Și în funcție de asta și când are loc înmormântarea. Sincer să fiu, n-am auzit până acum ca cineva să înhumeze decedatul în 36 de ore. Cred că o persoană de la Ministerul Sănătății a pus cifra greșit. Pentru că este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira în toiul nopții„, precizează Cocoș.

Mai mult, legea stabilește clar că fotografiatul și filmatul celui trecut în neființă este strict interzis, fără acordul familiei.

Citeşte şi Noi reguli de înmormântare: Brăţară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre, aplicată obligatoriu decedatului

În conformitate cu noua lege funerară, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparţinătorilor. Prin excepție, este permisã fotografierea și filmarea pe timpul desfășurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale.

În ceea ce priveşte procedura de îmbălsămare, acesta este interzisă în cazul bolilor infecțioase cu agenți biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologic al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București şi în afara spațiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării și tanatopraxiei conform prezentelor norme.

De asemenea, prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte mai multe norme tehnice şi sanitare şi să îndeplinească anumite criterii profesionale:

„Spațiul destinat activităților de servicii funerare are o suprafață de minim 30 m2 , cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor; spațiul pentru prestarea activităților de îngrijiri mortuare are o suprafață minimă de 16 m2 , cu dotările specificate la alin.6; în cazul în care acest spațiu nu este situat la distanță de spațiul prevăzut la lit.a), se asigură un circuit separat de activitatea de primire a clienților și prezentare a produselor. In cazul în care prestatorul de servicii funerare realizează servicii de îmbălsămare/tanatopraxie în zone rurale, unde nu există un spațiu conform celui prevăzut la lit. b), și persoana decedată nu a suferit de o boală infecțioasă, acestea pot fi realizate dacă deține un autovehicul de asistență funerară mobilă dotat conform prevederilor din Anexa nr. 2, punctul 1. Minim un autovehicul pentru transport cadavre, conform specificațiilor din Anexa 2, punctul 2; pentru ceremonia de înmormântare va fi folosit un autovehicul de paradă funerară, în proprietate sau închiriat, care va respecta prevederile din Anexa 3”, se arată în hotărârea de guvern.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormânatarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei.