Nouă ţări vor să organizeze o reuniune pe tema drepturilor omului în Coreea de Nord

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și alte șase țări au solicitat vineri o reuniune a Consiliului de Securitate cu privire la drepturile omului în Coreea de Nord, potrivit unor surse diplomatice. 

02 dec. 2017, 06:32
Nouă ţări vor să organizeze o reuniune pe tema drepturilor omului în Coreea de Nord

Această reuniune ar putea avea loc la 11 decembrie și ar fi a patra discuție anuală din 2014 a Consiliului despre chestiunea drepturilor omului în Coreea de Nord, țară criticată pentru programele sale de înarmare convențională și nucleară.

Celelalte șase țări care s-au alăturat unei scrisori solicitând această reuniune sunt Italia, Japonia, Senegal, Suedia, Ucraina și Uruguay.

La fel ca în anii precedenți, China, susținător constant al Coreii de Nord, ar urma să se opună acestui demers, argumentând că această chestiune trebuie dezbătută de Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu sediul la Geneva, scrie Agerpres.

Citeşte şi Ministrul apărării din Franţa: Europa, la fel ca şi SUA, se află în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene

Adunarea Generală a Națiunilor Unite ar urma să adopte în decembrie o rezoluție condamnând Coreea de Nord pentru încălcarea drepturilor omului și continuarea programelor costisitoare de înarmare în timp ce 70% din populație se confruntă cu probleme alimentare.

Coreea de Nord este supusă la opt serii de sancțiuni, de fiecare dată mai severe, care îi afectează economia.