Noul ambasadorul britanic: „Românii sunt bineveniţi în Marea Britanie. Este un parteneriat între prieteni”

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat, marţi, în prima conferinţă de presă după începerea mandatului, că este încântat de noua sa funcţie şi că "românii sunt bineveniţi în Marea Britanie".

09 sept. 2014, 10:27
Noul ambasadorul britanic: „Românii sunt bineveniţi în Marea Britanie. Este un parteneriat între prieteni”

Noul ambasadorul al Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat, marţi, că a auzit multe poveşti de succes ale românilor din Marea Britanie, şi că suntem oricând bineveniţi în Regatul Unit.

„Relaţia noastră în interiorul Uniunii Europene este alt subiect extrem de important. Atât România cât şi Marea Britanie au salutat beneficiile apartenenţei la UE, cum ar fi Piaţa Unică. Mai mult, privind înspre viitor, vom colabora cu România pentru a spori competitivitatea şi securitatea Uniunii Europene, de exemplu prin promovarea pieţei digitale unice sau a securităţii energetice. Aşa cum a spus premierul David Cameron, noi ne dorim o Uniune cu instituţii reformate, vizionară, un spaţiu în care prerogativele şi puterea de decizie nu sunt direcţionate exclusiv de la statele membre la Bruxelles ci şi invers. Cele mai importante relaţii rămân însă cele dintre oameni!

Aşa cum consemnează tratatul de la Lisabona, românii sunt liberi să muncească, să circule şi să studieze oriunde în UE, iar românii sunt bineveniţi în Marea Britanie. De la miile de tineri care au ales să studieze la universităţi din regatul Unit, la personalul medical românesc care deserveşte NHS, sistemul nostru public de sănătate, vorbim de un parteneriat între prieteni”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell.

 „Mă bucur că mi-au ajuns la urechi poveşti extraordinare de succes ale românilor din Marea Britanie, de la tânărul antreprenor din industria IT, Emil Gal, la Alina Cojocaru, o balerină de excepţie, la omul de afaceri George Beţianu, care are proiecte ambiţioase de business la Londra”, a mai declarat ambasadorul Marii Britanii.

Ambasadorul Paul Brummell s-a declarat mulţumit de felul în care s-a desfăşurat summitul NATO din Ţara Galilor şi a precizat că România şi Marea Britanie au numerose activităţi bilaterale în domeniul securităţii.

„În domeniul securităţii avem foarte multe activităţi bilaterale, de la cooperarea militară în Afganistan, la cea judiciară şi poliţienească. Împreună vrem se ne asigurăm de respectarea legilor şi să garantăm securitatea cetăţenilor noştri. Şi, pentru că summitul NATO din Ţara Galilor s-au luat decizii foarte importante pentru România, eu salut angajamentul demonstrat de ţara dumneavoastră ca membru al alianţei!”, a precizat ambasadorul Paul Brummell.

Cât despre relaţiile economice, Paul Brummell s-a declarat „impresionat” de nivelul record atins de schimburile bilaterale anul trecut.

„Guvernul britanic are un program ambiţios de sprijin pentru activităţile comerciale din România, inclusiv prin colaborarea cu Camera de Comerţ Româno-Britanică (BRCC) şi cu alţi parteneri locali. Ne propunem să vedem rezultate noi legate de reforma în justiţie şi lupta anticorupţie. Aceste reforme au un efect direct asupra eforturilor noastre de a promova oportunităţile de business din România către investitorii britanici. De exemplu, în noiembrie vom găzdui la Londra un summit de business dedicat României şi altor ţări din regiune, în parteneriat cu cea mai mare organizaţie de lobby de business din Marea Britanie, CBI (Confederation of Business Industry). La începutul anului viitor vom organiza o mega misiune de business la Bucureşti şi Sofia”.

Paul Brummell a mai vorbit şi despre britanicii din România, şi impactul acestora în societatea românească.

În egală măsură, sunt încântat de felul în care mulţi britanici au schimbat câte ceva din viaţa din România, fie că vorbim de business sau de sectorul non-profit. M-am întâlnit deja cu câţiva dintre aceşti Great Britons, sau mai bine zis britanici de seamă. Printre ei, Graham Perolls, fondatorul Hospice of Hope în România, alături de care voi participa la inaugurarea unui nou centru de îngrijire paleativă în Bucureşti, la finalul lunii. La fel, Stan Platt care lucrează cu persoanele nevăzătoare, a venit la înâlnirea cu mine însoţit de simpaticul Max, unul din câinii ghizi care îi ajută pe cei nevăzători. Duminica trecută am aniversat cincisprezece ani de existenţă a Centrului de asistenţă Sfântul Gabriel, alături de un grup de copii minunaţi care sunt asistaţi de FARA. Aceasta este una din primele organizaţii non-profit britanice care au venit aici după Revoluţie. Şi la Iaşi m-am întânit cu astfel de conaţionali, oameni îndrăgostiţi de ţara voastră, şi ştiu că ei sunt de fapt răspândiţi în multe locuri din România.

Dar cel mai cunoscut prieten britanic al României este chiar Prinţul Charles, care pe lângă vizitele aproape anuale, susţine multe proiecte de dezvoltare durabilă în mediul rural şi face o promovare superbă a ţării voastre!”, a precizat ambasadorul britanic.

Reprezentantul diplomatic al Marii Britanii şi-a prezentat scrisorile de acreditare la Palatul Cotroceni marţi, 2 septembrie, marcând astfel debutul oficial al mandatului său în România

Paul Brummell are o experienţă diplomatică vastă, cel mai recent post al său fiind acela de Înalt Reprezentant în Barbados şi Estul Caraibelor. Şi-a început cariera în Ministerul britanic al Afacerilor Externe (FCO) în anul 1987. De atunci, a ocupat o serie de funcţii, mare parte în Asia Centrală.