NOUL COD RUTIER. Află cât vin poţi să bei înainte să urci la volan, fără a risca să-ţi pierzi permisul

Noul Cod Rutier va permite şoferilor care consumă o cantitate moderată de alcool să îşi păstreze permisul de conducere. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a realizat un calcul ştiinţific prin care arată proporţiile de vin permise în consumul ocazional, relativ la masa corporală a unei persoane.

RomaniaTV.net
08 oct. 2013, 17:35
NOUL COD RUTIER. Află cât vin poţi să bei înainte să urci la volan, fără a risca să-ţi pierzi permisul

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului anunţă într-un comunicat că susţine „ferm poziţia Guvernului de a permite conducătorilor auto consumul a maximum «un pahar de vin»”, în contextul în care majoritatea ţărilor UE nu sancţionează contravenţional o concentraţie de alcool de 0,2 miligrame în sânge.

Potrivit sursei citate, în UE, doar România, Cehia, Ungaria şi Slovacia au, în prezent, zero limita concentraţiei alcoolice permise, restul statelor membre nesancţionând contravenţional consumul de alcool de 0,2 miligrame alcool în sânge.

„Statele cu educaţie în consumul de vin din Uniunea Europeană promovează consumul moderat de vin şi, în acest context, susţinem ferm poziţia Guvernului de a permite conducătorilor auto consumul a maximum «un pahar de vin»”, se arată în comunicatul citat.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului mai afirmă că adoptarea măsurii de ridicare a nivelului concentraţiei de alcool permise se traduce prin „respectul datorat conducătorilor auto oneşti şi credibilizarea acestora, încurajarea turismului şi gastronomiei româneşti şi încurajarea consumului moderat de vin – de exemplu, degustări specializate în crame, evenimente sociale, masa de prânz însoţită de un pahar de vin etc.”.

Un calcul ştiinţific realizat de PNVV arată care sunt proporţiile de vin permise în consumul ocazional relativ la masa unei persoane. Scăderea alcoolemiei in organism este de 0,15 miligrame alcool in interval de o oră.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul rutier astfel încât cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.