Noutate pe piaţa RCA: Dauna se constată unde vrea păgubitul, maşina poate fi reparată în orice service

Firmele de asigurare sunt obligate să efectueze constatarea daunelor, în cazul unui accident, acolo unde doreşte păgubitul, nu doar la centrele de constatare a daunelor, iar maşina poate fi reparată în orice service doreşte păgubitul, a declarat Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Service-urilor (ASSAI), pentru Economica.net. Decizia a fost luată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

10 feb. 2017, 12:14
Noutate pe piaţa RCA: Dauna se constată unde vrea păgubitul, maşina poate fi reparată în orice service

„Începând de astăzi, asigurătorii RCA sunt obligaţi să efectueze constatarea daunelor în locul indicat de către pagubit şi nu doar în centrele lor de constatare a daunelor”, a scris Cristian Muntean pe pagina sa de Facebook.

„Practic, dacă ai avut maşina avariată în baza unui tichet RCA, mergi cu maşina direct în service-ul auto unde inţentionezi să o repari, iar asigurătorul este obligat să vina în service-ul auto (ales de catre tine, indiferent dacă acel service auto are sau nu contract de colaborare cu firma de asigurări) şi să îţi efectueze constatarea daunelor. Este o premieră în România!

Dispare în sfârşit, conceptul de punct de constatare a daunelor. Felicitari departmentului de protecţie a consumatorului din ASF!”, a mai adăugat Cristian Muntean.

El a spus, pentru ECONOMICA.NET, că ASF a decis această modificare în urma solicitărilor făcute de service-uri cu un an în urmă. În plus, Muntean mai spune şi că asigurătorul este obligat să plătească reparaţia în orice service vrea păgubitul. „Reparaţia se poate face în orice service doreşte clientul păgubit, fără ca acel serivce să fie obligat să aibă contract cu asigurătorul”, a spus Muntean, pentru ECONOMICA.NET.

Şi ASF confirmă modificarea.

„În situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul. Important de reținut este faptul că obligația persoanei păgubite este de a permite accesul la vehiculul avariat și nu la locația unde se află vehiculul respectiv. Totodată, asigurătorul RCA are obligația de a efectua constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la persoana prejudiciată. Procesul de constatare trebuie să respecte cadrul legal cu privire la protecția muncii iar în cazul în care bunul avariat nu este localizat într-un spațiu ce permite efectuarea în condiții de siguranță, persoana prejudiciată va trebui să asigure condițiile necesare derulării procesului de constatare”, se arată pe pagina de Facebook a ASF.