Nu iţi pierde timpul învăţând aceste meserii: 10 joburi care nu vor mai EXISTA în 10 ani GALERIE FOTO

Trecerea la o economie bazată pe cunoștinţe hi-tech a fost o lovitură dură pentru piaţa muncii și chiar a decimat regiuni economice întregi. O generație de muncitori calificați, instruiți pentru a manevra mașinării complexe, nu îşi mai găseşte rostul. Mai jos sunt zece locuri de muncă care sunt şi ele pe cale de dispariție, într-un top realizat de financesonline.com.

RomaniaTV.net
13 apr. 2014, 13:56

1 . Casier la supermarket

(w500)

Creșterea de anul trecut a opţiunilor de self- checkout (mai mult în ţările din Vest şi în SUA, dar vor ajunge şi la noi) ameninţă puternic meseria de casier la supermarket. Dar asta nu este singura problemă: comenzile pe internet la produsele alimentare sunt în continuă creştere.

2 . Telemarketer

(w500)

O altă carieră cu viitor nesigur este cea de telemarketer (persoane care îţi vând diverse produse de teleshopping prin telefon). Explicaţia este simplă: ei vor fi înlocuiţi de roboţi care îţi vor prezenta toate opţiunile posibile pentru a cumpăra un produs vândut la TV.

3 . Muncitor în depozit

(w500)

Descărcatul camioanelor, despachetarea transporturilor și reîncărcarea congelatoarelor din supermarketuri era în trecut o meserie bună pentru cei fără studii superioare. În viitorul apropiat, însă, acești lucrători vor trebui să găsească o alternativă, pentru că roboţii comerciali vor face toată treaba, de două ori mai bine, mai repede şi mai ieftin.

4 . Poştaş

(w500)

Aici e uşor de ghicit de ce nu este o meserie de viitor: oamenii nu mai cumpără ziare, citesc totul online, îşi plătesc facturile pe internet şi comunică prin mail.

5 . Agent de turism

(w500)

Odată cu apariţia site-urile de tipul booking.com, agentul de turism şi-a cam pierdut utilitatea, din ce în ce mai mulţi oameni preferând să îşi rezerve singuri vacanţa.

6 . Lucrător la Poştă

(w500)

Oamenii care sortau corespondenţa, vindeau cărţi poştale sau asigurau trimiterea ziarelor vor rămâne şi ei fără joburi pe viitor, din aceleaşi motive ca şi poştaşii.

7 . Dispecer taxi

(w500)

Dispecerii de taxi sunt şi ei pe cale de dispariţie, după invazia aplicaţiilor prin care poţi să comanzi singur taxiul.

8 . Procesor Word / Dactilograf

(w500)

Dactilografii „profesionişti” nu vor avea nici ei prea multe şanse de angajare pe viitor, din cauza softurilor de recunoaştere a vocii, ca Siri şi Google Now, care şi transcriu informaţiile direct în calculator.

9 . Bibliotecar

(w500)

Bibliotecarii sunt şi ei o „specie pe cale de dispariţie”, generaţiile următoare preferând să folosească Google Books şi gadget-uri ca iPad-ul sau Kindle pentru a citi cărţi.

10 . Social Media Manager

(w500)

Deşi este surprinzător că o astfel de meserie „nouă” este pe listă, dispariţia ei este tot datorată progresului tehnologic: oamenii vor cunoaşte atât de bine felul în care funcţionează site-urile de socializare încât nu vor mai avea nevoie de o persoană specializată pe SEO pentru afacerea lor.