NY Times: Trump i-a cerut lui Comey să-i jure loialitate, dar a întâmpinat rezistenţă din partea fostului şef FBI

La doar şapte zile după învestirea sa în func'ia de preşedinte al SUA, republican Donald Trump a luat cina cu directorul Biroului Federal de Investigaţii, James Comey, mărturisindu-le ulterior unor asociaţi că a cerut un jurământ de loialitate din partea lui Comey, scrie NY Post.

12 mai 2017, 07:25
NY Times: Trump i-a cerut lui Comey să-i jure loialitate, dar a întâmpinat rezistenţă din partea fostului şef FBI

În timp ce mâncau, cei doi discutau nimicuri despre alegeri şi despre dimensiunea mulţimilor de oameni care au participat la mitingurile electorale ale lui Donald Trump.

Însă, preşedintele a orientat discuţia spre loialitate şi i-a cerut directorului agenţiei de informaţii dacă ar putea să-i jure loialitate. Comey a ezitat să facă un asemenea jurământ, tocmai pentru că legea cere numirea unui director nepartizan la conducerea Biroului Federal de Investigaţii.

Comey i-a promis preşedintelui că va fi întotdeauna sincer, dar nu reprezintă o persoană de „încredere” pe scena politică tradiţională, pentru că nu acesta este rolul său ca director al FBI.

Casa Albă a dezminţit această relatare de la cina privată, iar preşedintele Trump a declarat că nu a vorbit în niciun moment despre loialitate cu James Comey.

Citeşte şi Donald Trump: James Comey va fi înlocuit de cineva care va face o treabă mai bună

Răspunsurile prezentate de directorul agenţiei nu l-au mulţumit pe preşedinte, potrivit unor asociaţi ai fostului director FBI.

Nemulţumit, Trump a cerut pentru a doua oară un jurământ de loialitate din partea directorului agenţiei, dar acesta a refuzat din nou, precizând că va fi întotdeauna sincer în relaţie cu ocupantul de la Casa Albă.

Preşedintele a continuat să pună presiune, întrebând dacă nu poate să fie vorba de o „loialitate sinceră”.

„Vei primi asta”, i-a răspuns Comey.

De-a lungul carierei sale, miliardarul republican a cerut adesori jurăminte de loialitate din partea oamenilor cu care a lucrat, eliberându-i din funcţie pe angajaţii care nu dădeau impresia de suficientă încredere.

Însă, este posibil că preşedintele nu a înţeles faptul că tradiţia le cere directorilor agenţiei să nu fie loialişti din punct de vedere politic. În anii ’70, congresmenii au adoptat o lege prin care directorul FBI primeşte un mandat de zece ani pentru a fi independenţi în relaţie cu preşedinţii care trec pe la Casa Albă.

Comey a povestit detaliile acestei întâlniri mai multor apropiaţi, sub condiţia că nu vor discuta public atât timp cât rămâne la conducerea FBI.

Preşedintele Trump a semnat miercuri noaptea scrisoarea de demitere a directorului Comey, argumentând că eliberarea din funcţie are legătură cu modul în care directorul agenţiei a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton.

Citeşte şi Un senator american investighează relaţiile de afaceri ale lui Donald Trump. Vrea să vadă dacă are legături cu Rusia

Comey a fost surprins de vestea demiterii sale, acesta se adresa agenţiilor FBI din Los Angeles, atunci când un membru al echipei sale l-a infomat printr-un bilet că tocmai a fost eliberat din funcţie de către administraţia Trump.

Iniţial, acesta a crezut că este vorba de o farsă şi a început să râdă în faţa agenţiilor FBI din Los Angeles.

Mulţi politicieni şi-au exprimat surprinderea că directorul agenţiei ar trebui să fie demis pentru modul în care a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, având în vedere că Trump l-a lăudat anterior pe Comey.

În ultimele zile ale campaniei electorale, Trump l-a catalogat pe Comey drept curajos pentru redeschiderea investigaţiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.

„Ceea ce a făcut i-a restabilit reputaţia”, a concluzionat atunci Trump.

Democraţii l-au criticat adeseori pe Comey pentru modul în care a condus investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, acuzând că redeschiderea neîntemeiată a investigaţiei cu doar două săptămâni înainte de alegeri a costat-o pe aceasta lupta pentru Casa Albă.