Bancă din România amendată şi obligată să returneze clienţilor 300 milioane euro după ce le-a cesionat creditele unei firme din Olanda

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a anunţat joi că a sancţionat Bancpost cu 150.000 de lei şi a acuzat banca de practici comerciale incorecte, după notificări ffăcute de Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Constanța. Bancpost, una dintre cele mai mari bănci de la noi, ar fi comis mai multe ilegalități prin cesionarea creditelor unor clienți unei firme din Olanda, scrie profit.ro. Pe lângă amenda aplicată s-a dispus restituirea tuturor sumelor plătite cu titlu de dobândă, dobândă penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 11 iulie 2008 – 27 martie 2018. Adică în jur de 300 milioane de euro, potrivit profit.ro.

RomaniaTV.net
09 aug. 2018, 07:42
Bancă din România amendată şi obligată să returneze clienţilor 300 milioane euro după ce le-a cesionat creditele unei firme din Olanda

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) susţine, într-un comunicat de presă, că interesele consumatorilor au fost afectate, iar firma olandeză EFG New Europe Funding II B.V., către care Bancpost a cesionat un portofoliu de credite, nu ar fi fost autorizată.

Astfel, ANPC a aplicat măsura de restituire a sumelor de bani percepute pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost, reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate si reţinute în perioada 11 iulie 2008 – 27 martie 2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.).

„În urma acţiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanţe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată”, se arată în comunicat.

ANPC consideră că, faţă de debitorii cedaţi, nu au fost îndeplinite formalităţile prevăzute de lege, Bancpost are „calitate procesuală pasivă şi nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului faţă de debitorii cedaţi”.

„Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituţie de credit autorizată, dobânda calculată şi reţinută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, se arată în comunicat.

ANPC a anunţat că a informat şi următoarele instituţii: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor şi Banca Naţională a României.

Potrivit profit.ro, Bancpost a transferat, începând cu 2008, credite acordate persoanelor fizice și firmelor chiar către o firmă din cadrul grupului grec EFG. Banca din România, deținută de EFG Eurobank, a cesionat credite de până la 830,5 milioane de euro (situația din 2009) către o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda, înființată în aprilie 2008 – EFG New Europe Funding II B.V (redenumită ERB New Europe Funding II B.V. în 2012) , deținută la rândul ei de o altă societate cu răspundere limitată – EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), deținută la rândul ei de fostul acționar majoritar al Bancpost – EFG Eurobank Ergasis, controlată la acel moment de familia greacă Spiros, cea mai bogată familie din Grecia, care a adunat avere din urma afacerilor în transport maritim, industria petrolieră și finanțe.

Bancpost se ocupa de administrarea creditelor – încasa ratele și gestiona relația cu clienții, în timp ce firma olandeză încasa fluxurile de numerar – principal, dobânzi și comisioane. Primul certificat de vânzare pentru un pachet de credite în franci elvețieni, cu o valoare nespecificată, a fost semnat tot în iulie 2008.