O biserică din lemn, veche de peste 300 de ani, va fi restaurată cu ajutorul unei finanţări europene

Biserica din lemn din satul hunedorean Boz, comuna Brănișca, va fi restaurată cu ajutorul unei finanțări europene în valoare de peste 250.000 de euro, fondurile fiind câștigate de Parohia Boz în baza Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

20 feb. 2017, 17:17
O biserică din lemn, veche de peste 300 de ani, va fi restaurată cu ajutorul unei finanţări europene

Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” a fost ridicată la 1701, iar Parohia Boz este singura din Regiunea Vest care a reușit să obțină o finanțare nerambursabilă pentru refacerea lăcașului de cult. Chiar și acum, în biserică se mai fac slujbe la sărbători importante sau hramuri.

„Este o biserică de patrimoniu de o valoare deosebită pentru județul Hunedoara. Proiectul este unic la nivelul Regiunii Vest și acest lucru este lăudabil”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

Biserica a mai suferit intervenții în decursul timpului, în anul 2012 fiind necesară înlocuirea acoperișului din șiță, pentru că altfel monumentul s-ar fi degradat iremediabil. Lucrarea a fost posibilă cu ajutorul Fundației ‘Pro Patrimoniu’ din București, după care s-a decis căutarea unei forme de finanțare pentru restaurarea întregii biserici.

„În anul 2012 am schimbat șița, iar apoi am început demersurile pentru restaurarea completă a acestui monument. Am încercat mai multe variante, însă Dumnezeu a rânduit, anul trecut, să obținem finanțare europeană prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Valoarea finanțării eligibile este de 990.000 de lei, la care se adaugă TVA recuperabil. Totalul investiției este 1,17 milioane lei, adică 256.000 euro”, a explicat preotul din satul Boz, Dacian Munteanu.

Proiectul prevede restaurarea completă a monumentului istoric, cu schimbarea părților afectate din lemn, subzidiri și fundații. Vor mai fi restaurate componentele artistice, pictura, alte icoane și mobilierul.

„Proiectul are o istorie interesantă. Este inclus într-un program al Fundației Pro Patrimoniu care se cheamă ’60 de biserici de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei’ și care monitorizează starea bisericuțelor din această zonă și sprijină sau ajută de urgență în cazurile grave. Acesta a fost unul dintre cazurile grave, în anul 2012, când am sprijinit repararea învelitorii de șiță, cu voluntari, cu meșteri plătiți din fonduri private. Apoi s-a legat o relație foarte bună cu comunitatea și cu parohia, după care a apărut ideea continuării reparațiilor”, a explicat arhitectul Raluca Munteanu, coordonator de proiect în cadrul Fundației „Pro Patrimoniu” și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților, filiala București.

Pe lângă lucrările ce se vor desfășura în șantierul de bază, Fundația „Pro Patrimoniu” are în plan să organizeze în satul Boz un atelier intitulat ‘Dulgheri fără frontiere’, cu parteneri din Norvegia și dulgheri din toată lumea. Aceștia vor veni să discute și să exemplifice practici de dulgherie tradițională, încă valabile, pe care autorii proiectului speră să le reactiveze în zonă.

„Oamenii din Boz sunt încântați datorită faptului că patrimoniul și istoria lor sunt aduse la viață prin această restaurare. Deși din punct de vedere financiar nu ar fi putut face niciodată această lucrare, ne-au sprijinit atunci când am avut nevoie cu cazarea și masa celor care au lucrat acolo. Este greu să derulezi un asemenea proiect, dar nu imposibil. Dacă este stăruință, nădăjduim, batem la uși — unele se închid, batem din nou. Mergem mai departe”, a conchis părintele Dacian Popescu.