O elevă din Bârlad, iniţiatoarea unui proiect: Propune reducerea cu 50% a preţului biletelor la transportul în comun

O elevă de liceu din Bârlad şi-a propus să determine reducerea cu 50% a preţului biletelor la transportul urban în comun. Primăria este de acord.
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 10:32
O elevă din Bârlad, iniţiatoarea unui proiect: Propune reducerea cu 50% a preţului biletelor la transportul în comun

Nemulţumită de calitatea transportului public local din Bârlad, dar şi de faptul că elevii din oraş nu beneficiază de reduceri la bilete şi abonamente, o liceancă a luat atitudine, scrie obiectivvaslui.ro. Andra Palmaciu, elevă în an terminal la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, sprijinită de consilierul local Dumitru Boroş şi ex-consilierul Daniel Buzamăt, a iniţiat un proiect de hotărâre ce vizează reducerea cu 50% a tarifelor practicate pentru toţi elevii din oraş. Însă, pentru că este minoră, iniţiativa a fost semnată şi înregistrată, luni dimineaţă, la Registratura Consiliului Local Bârlad chiar de Boroş. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă.

„În contractul încheiat în urmă cu şase ani între firma care asigură transportul public în Bârlad şi Consiliul Local şi în noua documentaţie realizată în vederea concesionării acestui serviciu, nu se regăsesc elevii, respectiv reducerea tarifelor pentru ei, ci doar pensionarii, persoanele persecutate politic, donatorii de sânge, persoanele cu handicap şi sportivii. Cum există o dispoziţie legală care prevede acest lucru (Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 – n.r.), iar la noi nu se respectă, am venit cu acest proiect de hotărâre. Deja l-am înregistrat, pentru a putea fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 20 ianuarie”, a declarat Dumitru Boroş.

În ceea ce o priveşte pe iniţiatoarea proiectului, care, luna trecută, a postat pe internet o scrisoare deschisă în care critica transportul în comun din Bârlad, aceasta a spus că, în prezent, toţi elevii din oraş plătesc preţul integral al biletului de autobuz. Dacă aleşii locali ar vota reducerea cu 50% a biletelor, beneficiarii ar reuşi să facă economii considerabile, iar cu banii rămaşi ar putea să-şi „îngraşe” bibliotecile. Mai ales că, spune adolescenta, alocaţia lunară este de 84 de lei, în timp ce suma cheltuită pentru transportul la şi de la liceu ajunge la 88 de lei.

Buzamăt a menţionat că, dacă nu ar fi găsit sprijin la niciun consilier local, s-ar fi mers pe ideea unei petiţii online pe care să o semneze măcar 5% dintre bârlădeni.

La o zi de la depunerea iniţiativei, edilii bârlădeni au ieşit într-o conferinţă de presă şi au anunţat că încă din 2015 s-a luat în calcul posibilitatea reducerii cu 50% a biletelor pentru elevi şi chiar s-a făcut un studiu de impact pentru a vedea dacă bugetul local o permite.

„Am primit acest proiect de hotărâre la Consiliul Local. Grupul consilierilor PSD va veni cu un amendament în comisiile de specialitate, care va fi dezbătut şi în şedinţa de mâine (astăzi – n.r.). Oricum, de ceva timp, noi, executivul, împreună cu serviciile de specialitate din primărie, am luat în calcul acest lucru, dar cel mai important factor era modalitatea de decontare a acestei reduceri”, a declarat viceprimarul Dorin Apostu.

Acesta a explicat că, odată votat proiectul de hotărâre ce vizează aprobarea documentaţiei pentru atribuirea serviciului de transport public local, de reducere ar urma să beneficieze toţi elevii din oraş, însă numai pe durata anului şcolar.

Citeşte şi Buşoi: Trebuie gândite soluţii de benzi unice pentru RATB pe marile bulevarde

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Premieră în România! Categoriile de români care se vor bucura de încă o zi liberă în 2024!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Iubirea plutește în aer. Zodiile care vor intra în relația vieții
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Gabriela Lucuțar și soțul ei divorțează! Aceștia trebuie să împartă o avere de 2,7 milioane de euro. Regina Întunericului, adusă la sapă de lemn: „Pierd 70% din munca mea”
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. E obligatoriu să țină cont de toți vecinii
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'