O galaxie „moartă” fotografiată de Hubble datorită efectului de lentilă gravitaţională

Profitând de efectul natural de lentilă gravitațională, Telescopul Spațial Hubble, aparținând NASA, a reușit să fotografieze în premieră o galaxie compactă dar foarte masivă, de forma unui disc care se rotește foarte rapid și în care s-a oprit procesul de formare de noi stele încă de la câteva miliarde de ani după Big Bang, devenind o așa-numită "galaxie moartă", conform NASA.

28 iun. 2017, 10:37
O galaxie „moartă” fotografiată de Hubble datorită efectului de lentilă gravitaţională

Galaxia MACS2129-1, aflată la aproximativ 10 miliarde de ani lumină distanță, este de trei ori mai grea decât Calea Lactee, deși ocupă doar jumătate din spațiul ocupat de galaxia noastră. De asemenea, conform NASA, MACS2129-1 se rotește în jurul propriei axe de două ori mai rapid decât Calea Lactee.

Citeşte şi Recensământul galactic: Satelitul Gaia a identificat 1 MILIARD de stele. Este cea mai detaliată hartă a Căii Lactee FOTO şi VIDEO

Acționând ca un telescop natural, în spațiu, gravitația unor obiecte cosmice extrem de masive, în acest caz a roiului galactic MACS J2129-0741, aflat în fundal, mărește și distorsionează imaginea galaxiei MACS2129-1, aflată în partea de sus, în dreapta fotografiei.

Deocamdată nu se știe de ce s-a oprit procesul de formare de noi stele în această galaxie.