COD ROŞU de intervenţie în Galaţi. O localitate a fost EVACUATĂ din cauza inundaţiilor. MAI: Evacuaţii au hrană şi adăposturi VIDEO

O localitate întreagă din Galaţi este evacuată din cauza inundaţiilor, iar autorităţile au declanşat codul roşu de intervenţie. Oamenii sunt salavaţi cu bărcile, excavataoarele şi camioanele. Imaginile de la Pechea arată cât de dramatică este situaţia de acolo. În unele locuri, nivelul apei depăşeşte un metru înălţime, informează România TV. MAI anunţă că toate persoanele evacuate preventiv au hrană și adăposturi sigure.

12 oct. 2016, 11:07
COD ROŞU de intervenţie în Galaţi. O localitate a fost EVACUATĂ din cauza inundaţiilor. MAI: Evacuaţii au hrană şi adăposturi VIDEO

UPDATE Toate cele peste 500 de persoane evacuate preventiv în cursul zilei de miercuri, ca urmare a inundațiilor produse în județele Galați și Vrancea, au hrană și adăposturi sigure, a informat, printr-un comunicat de presă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Conducerea MAI le-a cerut miercuri tuturor prefecților și șefilor inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub avertizare meteorologică, în cadrul unei videoconferințe, să acorde toată atenția persoanelor evacuate și să se asigure că acestea au hrană și condiții sigure de cazare.

„Conform informării făcute de reprezentantul Administrației Naționale de Meteorologie, începând din această seară, ploile se vor restrânge ca intensitate, situația urmând să se normalizeze. În ceea ce privește situația hidrologică, rămân în atenție evoluțiile de pe afluenții Prutului și râului Jijia, în zona județelor Botoșani, Vaslui și Iași”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, până în prezent, în urma inundațiilor nu au fost înregistrate victime, iar în localitățile unde au existat situații de risc au fost luate măsuri de evacuare preventivă a populației. Astfel, peste 500 de persoane din localitățile Slobozia-Conachi, Cuza Vodă, Pechea și Negrea, din județul Galați, respectiv Tătăranu din județul Vrancea au fost evacuate la rude sau în școli și cămine culturale.

Pentru limitarea efectelor inundațiilor, miercuri au acționat aproximativ 400 de pompieri, polițiști și jandarmi cu 190 de mijloace de intervenție. În localitățile Cuza Vodă și Slobozia-Conachi forțelor MAI li s-au alăturat 50 de militari din cadrul MApN.

Raed Arafat a vorbit de asemenea despre măsurile luate la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, în condițiile în care jumătate de țară se află sub cod portocaliu de ploi și inundații, cu precizarea că pentru județul Galați, hidrologii au emis cod roșu de inundații.

La acest moment, situația cea mai delicată este la Galați, unde avem mai multe localități sub cod roșu din punct de vedere hidrologic„, a spus Raed Arafat, arătând că măsurile luate până acum au fost „ridicarea nivelului de alertă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați la nivel roșu”, precum și trimiterea de echipamente și personal din trei locații, inclusiv din județele vecine”.

Potrivit lui Arafat, către Galați au fost trimise motopompe cu capacitatea de zece mii şi trei mii de litri pe minut, ce urmează să ajungă în ariile afectate cu unitatea specială de intervenţie a IGSU de la Ciolpani şi cu echipe de la Călăraşi şi de la Ialomiţa.

Localitatea Pechea, EVACUATĂ din cauza inundaţiilor

Situaţia este catastrofală la Pechea, unde puhoaiele de pe străzi măsoară şi jumătate de metru. S-a decis ca toţi localnicii să fie evacuaţi. Se intervine cu excavatoare, camioane, bărci şi căruţe. Alţi oameni s-au baricadat în magazine din calea urgiei. Apa a intrat însă şi acolo.

Citeşte şi Călători blocaţi în gara din Galaţi din cauza ploilor. Mai multe trenuri au avut întârzieri VIDEO

Dezastru este şi într-o localitate din Vrancea, acolo unde 80 de gospodării au fost inundate după ploile puternice din ultimele ore.

Citeşte şi PLOILE TORENŢIALE fac RAVAGII: Inundaţii, circulaţia trenurilor îngreunată, accidente din cauza vremii VIDEO

Se intervine cu motopompe pentru a evacua apa.

Probleme au fost şi în Tulcea unde un microbuz cu călători a fost luat de viitură. Pompierii au intervenit de urgenţă şi oamenii au fost duşi la adăpost.

VEZI şi COD ROŞU de inundaţii, după ploile abundente din ultimele ore

Prefectul judeţului Galaţi a cerut ajutorul armatei pentru a interveni în două localități

Prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, în calitate de președinte al Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, a solicitat ajutorul militarilor din Garnizoana Galați pentru a interveni în zonele inundate din localitățile Slobozia Conachi și Cuza Vodă, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați, Petrica Pațilea.

Potrivit acesteia, în cele două localități au ajuns două plutoane de câte 25 de militari îmbarcați pe autocamioane.