O nouă METODĂ de înşelătorie. Infractorii interceptează telefoanele victimelor

Infractorii care, de obicei, înşală bătrâni prin metoda "accidentul" au schimbat practica şi acum au ajuns să asculte convorbirile celor pe care urmează să-i escrocheze.
Filip Stan
04 dec. 2015, 16:54
O nouă METODĂ de înşelătorie. Infractorii interceptează telefoanele victimelor

Sunt ani buni de când escroci inventivi storc bani frumoşi, doar prin telefon, de la persoane credule, cărora le îndrugă poveşti cu accidente şi cu rude de-ale lor aflate la ananghie, chiar cu un picior în puşcărie. De regulă, în conversaţia dintre escroc şi victima aleasă la întâmplare nu prea sunt sincope, deoarece individul ştie să-l manipuleze rapid pe bătrânul de la celălalt capăt al firului. În câteva minute îl face să creadă că el, infractorul, este trimisul-salvator al rudei care e la un pas să fie arestată pentru comiterea unui accident care, în realitatae, nici măcar nu s-a produs. Apoi, banii sunt viraţi în contul indicat sau daţi direct unei persoane de contact, un aşa-zis poliţist sau procuror.

În timp, escrocii au mai evoluat pentru că au început să se lovească de o mai mare atenţie a victimelor, mult mai atente la detalii. Aşa se face că, pentru o reuşită de sută la sută, infractorii se ajută de aparatură de asculare a convorbirilor, scrie libertatea.ro. E adevărat, nu din cea mai performantă, dar care le este de mare ajutor atunci când li se cer detalii despre familia celui vizat. O variantă pe care poliţiştii din toată ţara o au în lucru, însă nu o pot confirma deocamdată oficial pentru a nu zădărnici anumite operaţiuni.

Un exemplu în acest sens ni l-a oferit un bărbat a cărui mamă a fost sunată de un individ la scurt timp după el încheiase convorbirea cu femeia. Escrocul i-a îndrugat o poveste legată de un accident rutier în care, chipurile, fusese implicat un nepot de-al femeii. Necunoscutul a folosit în timpul conversaţiei informaţii şi nume pe care ea şi fiul ei le discutaseră cu numai câteva zeci de minute înainte. Cum femeia a purtat discuţia din apartamentul ei, iar fiul acesteia din maşina personală, nimeni străin de familie nu ar fi putut auzi ce au vorbit.

Există aparatură sofisticată de interceptare a convorbirilor, dar hoţii mărunţi nu şi-o permit. Costă foarte mult. În plus, e foarte riscant de folosit pentru că STS-ul o «vede» imediat după ce este conectată şi devine activă, precum o antenă. Sunt însă şi echipamente la îndemâna unor asemenea bandiţi care au nevoie de informaţii pentru a putea stoarce bani de la victime. Pot fi luate uşor de pe net sau de pe piaţa neagră la preţuri rezonabile„, a spus Mihai Belu, directorul executiv al Companiei de Anchete şi Filaj.

Specialistul se referă la pistolul unidirecţional ce poate fi folosit pe post de microfon de la distanţe mici, dar şi la anumite softuri care ajung în telefonul victimei fie prin instalare normală, fie prin SMS-uri capcană care virusează softul iniţial.

Problema este că posesorul telefonului spionat nu îşi dă seama nici un moment că este asculat şi urmărit. Softul pemite localizarea aparatului telefonic, activarea de la distanţă a camerei foto a acestuia sau îi poate deschide microfonul în orice moment. Preţul unui asemenea echipament este de câteva sute de euro. Din păcate, telefonul interceptat ilegal de infractori, nu are manifestări tehnice care să arate că i-a fost introdus un echipament de ascultare. În unele cazuri, însă, bateria mobilului se poate consuma foarte repede.

Singura posibiliate ca posesorul să stea liniştit că telefonul nu îi este încărcat cu vreun echipament de ascultare este să-l resofteze la intervale de timp„, a spus Mihai Belu.

Citeşte şi ESCROCHERIE în numele ANAF. Cum rişti să-ţi fie furate datele personale

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Femeie dispărută în Indonezia găsită moartă în burta unui piton uriaș
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?