O statuie de 8 metri a faraonului egiptean Ramses al II-lea, descoperită într-o zonă periferică din Cairo

Arheologii din Egipt și Germania au descoperit o statuie de opt metri, scufundată în apele subterane ale unei periferii sărace din capitala egipteană Cairo, despre care aceștia susțin că ar aparține faraonului Ramses al II-lea, care a condus Egiptul în urmă cu peste 3000 de ani, informează Agerpres, citând agenția Reuters.

10 mart. 2017, 13:26

Descoperirea — apreciată de Ministerul Antichităților din Egipt drept una dintre cele mai importante din toate timpurile — a fost făcută în periferia Matariya, într-un loc situat în apropierea ruinelor templului lui Ramses al II-lea. În perioada faraonilor, templul se afla în orașul Heliopolis, localizat în partea estică a capitalei Cairo de azi.

„M-au sunat să mă anunțe descoperirea colosului unui rege, cel mai probabil Ramses al II-lea, realizat din cuarțit”, a declarat joi ministrul Antichităților, Khaled al-Anani pentru Reuters, la locul dezvelirii statuii. 

Cel mai puternic și mai celebrat conducător al Egiptului Antic, Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de „Ramses cel Mare”, a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat, și a domnit între anii 1279 și 1213 î. Hr..

„Am descoperit bustul statuii și partea de jos a capului, iar acum am scos capul și am descoperit coroana, urechea dreaptă și un fragment al ochiului drept”, a completat Anani. 

Lângă statuie, echipa de arheologi egipteni și germani a descoperit partea superioară a unei statui în mărime naturală, din calcar, a faraonului Seti al II-lea, nepotul lui Ramses al II-lea — cu o lungime de 80 de centimetri.