ONU avertizează: Schimbările climatice avansează mai repede decât s-a prevăzut

Efectele schimbărilor climatice se manifestă mai repede decât a prevăzut comunitatea științifică, fapt pentru care guvernele ar trebui să ia măsuri imediat, a avertizat joi Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), relatează EFE.

19 mai 2016, 16:01
ONU avertizează: Schimbările climatice avansează mai repede decât s-a prevăzut

Raportul GEO-6 privind viitorul mediului pe plan mondial (Global Environment Outlook), prezentat la Nairobi, este ultimul și cel mai complet raport realizat de UNEP, care, prin șase studii regionale, dezvăluie o amenințare comună globală a cărei intensitate crește în mod îngrijorător.

În aproape întreaga lume, creșterea populației, rapida urbanizare, nivelurile de consum tot mai mari, deșertificarea și degradarea solului au provocat o mare lipsă de apă și au pus în pericol siguranța alimentară a sute de milioane de persoane.

„Dacă această tendință va continua și lumea nu va reuși să îmbunătățească modelele actuale de producție și de consum, dacă nu vom reuși să folosim resursele naturale în mod sustenabil, starea mediului va continua să se înrăutățească”, a spus într-o conferință de presă directorul executiv al UNEP, Achim Steiner.

Cu toate acestea, evaluările regionale arată că mai este timp pentru a neutraliza cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, în special distrugerea ecosistemelor marine și poluarea tot mai mare a aerului.

Omenirea încă mai poate decide dacă vrea să constituie „o parte a problemei sau o parte a soluției”, a subliniat Achim Steiner.

Raportul GEO-6 face parte din eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

Săptămâna viitoare se va desfășura, la Nairobi, cea de-a doua sesiune a Adunării ONU de Mediu (UNEA-2), care va reuni delegații din 170 de țări și sute de oameni de știință.