Scandal în Parlament. USR vrea să-i facă plângere penală lui Liviu Dragnea după răspunsul la mesajul Departamentului de Stat UPDATE

Deputații PNL, USR și PMP au cerut miercuri, în plenul Camerei Deputaților, demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al forului legislativ și s-au delimitat de comunicatul pe care acesta l-a dat publicității împreună cu președintele Senatului ca replică la poziția Departamentului de Stat al SUA privind Legile Justiției.

RomaniaTV.net
29 nov. 2017, 09:04
Scandal în Parlament. USR vrea să-i facă plângere penală lui Liviu Dragnea după răspunsul la mesajul Departamentului de Stat UPDATE

UPDATE Liberalii au depus miercuri o solicitare de convocare a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea unei declarţii care să fie ”cu adevărat reprezentativă” pentru Parlamentul României vizavi de solicitarea Departamentului de Stat al SUA de respingere a modificărilor la legile Justiţiei care ar putea afecta lupta împotriva corupţiei.

UPDATE Dan Barna, preşedintele USR, a declarat miercuri, la finalul unei discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, că formaţiunea pe care o conduce analizează temeiurile juridice şi va decide dacă va depune sau nu o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz după ce a trimis, în numele Parlamentului, poziţia sa şi a lui Călin Popescu Tăriceanu vizavi de Departamentul de Stat al SUA.

”Colegii mei vor analiza temeiurile juridice şi vom vedea dacă vom folosi acest instrument sau nu”, a declarat Dan Barna întrebat dacă USR ia în calcul depunerea unei plângeri penale împotriva lui Liviu Dragnea.

Barna a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o atitudine neutră-condescendentă în discuţiile cu deputaţii USR.

”Am stat câteva minute de vorbă. Discuţia a fost în acelaşi cadru pe care îl cunoaştem: domnia sa consideră că avea tot dreptul ca poziţia domniei sale putea fi asumată la nivelul Parlamentului. Ne-a spus să folosim instrumentele de contestaţie dacă nu suntem de acord recomandându-ne să ne îndreptăm spre instituţiile prietene (…) Citez exact: domnia sa consideră că şi-a exprimat opinia şi că forma în care şi-a exprimat opinia este perfect regulamentară, deşi poziţia noastră a fost una explicită – că asumând responsabilitatea parlamentului fără nicio consultare este un abuz regulamentar explicit”, a spus Dan Barna, potrivit News.ro.

Liderul USR a explicat că PSD şi ALDE au o majoritate largă în Parlament, care i-ar fi permis lui Liviu Dragnea să adopte declaraţia transmisă Departamentului de Stat.

”Dacă domnul Dragnea vrea să asume, să angajeze România pe această cale printr-o declaraţie a Parlamentului, cu toate consecinţele internaţionale pe care un astfel de gest l-ar avea, ar fi avut la dispoziţie lucrurl acesta. Faptul că a abuzat de acel comunicat de presă angajând Parlamentul şi spunând ulterior că nu-l angajează, că numai pare că-l angajează, este în mod clar un exemplu în felul în care domnia sa înţelege să facă politică”, a arătat Dan Barna.

Citeşte şi: Băsescu: Comunicatul Departamentului de Stat trebuie luat foarte în serios. E expresia neîncrederii

UPDATE Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată miercuri după ce grupurile PNL, USR şi PMP au părăsit sala în semn de protest faţă de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA privind legile justiţiei.

Primii care au părăsit sala de plen a Senatului au fost cei de la PMP, care au protestat astfel faţă de decizia majorităţii PSD – ALDE – UDMR de a refuza o dezbatere asupra declaraţiei semnate de Liviu Dragnea şi Călin popescu Tăriceanu în numele întregului Parlament.

Propunerea dedezbatere a declaraţiei celor doi preşedinţi ai Parlamentului a venit din partea USR şi a fost susţinută de PNl şi PMP, dar a fost respinsă cu 46 de voturi ”împotrivă” şi 25 de voturi ”pentru”.

Înainte de a părăsi sala de plen, liberalii şi cei de la PMP au anunţat că se delimitează de declaraţia asumată în numele Parlamentului de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi transmisă Departamentului de Stat al SUA.

Citeşte şi: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Comunicatul SUA nu trebuie să ne îngrijoreze. Avem deplină libertate să legiferăm

UPDATE Victor Ponta îi transmite lui Liviu Dragnea mesajul „cand mai multi spun ca esti beat mai bine te duci sa te culci”, facand referire la faptul ca si Renate Weber, eurodeputat ALDE, s-a declarat împotriva modificărilor iniţiate la legile justiţiei.

„Hai! Peremistii lui Dragnea, sariti si pe Renate Weber / si ea s-a “dat cu Statul Paralel”!!!

Romanul are o vorba inteleapta: „cand mai multi spun ca esti beat mai bine te duci sa te culci” ! La peremistii si pedistii care conduc acum PSD vad ca nu foloseste – ei se duc la televizor!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Renate Weber a declarat la radio RFI„pachetul acesta de legi care se discută acum evident are o mare problemă, anume aceea că este iniţiat de un partid care are corupţii lui şi mai ales are pe cineva condamnat în fruntea sa şi din acest motiv, evident, credibilitatea oricărei încercări este deja pusă sub semnul întrebării. Dar dincolo de asta, acest pachet a tot evoluat. Noi trebuie să ne uităm la ce este astăzi în dezbatere în Parlamentul României, la felul în care au fost adoptate unele amendamente, care, cred eu, sunt menite unele din ele să corecteze nişte erori din trecut”.


UPDATE Un grup de deputați USR a părăsit miercuri lucrările plenului și a intrat în cabinetul președintelui forului legislativ, Liviu Dragnea, pentru a protesta față de comunicatul dat publicității marți de acesta, împreună cu președintele Senatului, ca replică la poziția exprimată de Departamentul de Stat al SUA privind Legile Justiției.

Liviu Dragnea i-a primit pe deputații USR în biroul său.

Citeşte şi: Deputatul PSD Adrian Solomon, despre comunicatul SUA: Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului sau taxă de protecţie?

UPDATE Raluca Turcan, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a solicitat miercuri prezenţa preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, la şedinţă pentru a explica de ce a asumat în numele Parlamentului României, fără a avea acordul, declaraţia transmisă Departamentului de stat al SUA.

„Tocmai aflarăm că dl Dragnea a reuşit să ajungă în Parlamentul României, aşa că vă solicităm, în baza articolului 34, litera b, prezenţa domnului Liviu Dragnea la conducerea acestei şedinţe, pentru a explica în planul Camerei Deputaţilor care sunt raţiunile pentru care periclitează imaginea României, afectează lupta împotriva corupţiei, blochează un parteneriat care are deja o vechime de 20 de ani cu avantaje evidente pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români. Aşadar să vină dl Dragnea aici, şi să spună care sunt motivele pentru care decredibilizează instituţia şi jigneşte pe toţi parlamentarii de bună credinţă”, a spus Raluca Turcan.

Solicitarea sa a fost însă respinsă de deputaţi cu 53 de voturi ”pentru” şi 77 de voturi ”împotrivă”. 


Deputații PNL, USR și PMP au cerut miercuri, în plenul Camerei Deputaților, demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al forului legislativ și s-au delimitat de comunicatul pe care acesta l-a dat publicității împreună cu președintele Senatului ca replică la poziția Departamentului de Stat al SUA privind Legile Justiției.

„Doream să afirm de aici, de la tribuna Parlamentului, că, în calitate de lider al grupului PNL, susțin Parteneriatul strategic încheiat cu Statele Unite ale Americii acum 20 de ani, susțin lupta împotriva corupției, susțin autonomia Justiției, ca atare consider neavenite, un abuz de putere, declarațiile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu și solicit demisia președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Acesta nu ne reprezintă, nu îi reprezintă nici pe alegătorii care m-au votat, așa cum nu reprezintă foarte mulți oameni cinstiți din această țară”, a spus deputatul Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Reprezentantul PMP Corneliu Bichineț a propus ca deputații să formuleze un alt răspuns la comunicatul Departamentului de Stat.

„Pentru a detensiona, eu cred că nu este rău și vă rog să luați aminte ca Parlamentul României, în speță Camera Deputaților, să formuleze el, noi, un răspuns ca reacție la Departamentul de Stat al SUA. De ce spun lucrul acesta? Pentru că noi avem și dreptul și capacitatea, prin liderii noștri de grup, să formulăm un răspuns. Nici domnul Tăriceanu, nici domnul Dragnea nu lucrează pe persoană fizică și nici într-un caz noi nu suntem angajații domniilor lor”, a spus Bichineț.

Parlamentul României a luat act „cu neplăcută surprindere” de mesajul Departamentului american de Stat prin care se cere imperativ stoparea legilor de modificare a legilor justiţiei, se arată într-un comunicat de presă „al președinților celor două Camere ale Parlamentului României”, în replică la comunicatul Departamentului de Stat.