ORA DE IARNĂ 2016. România a trecut la ora de iarnă. 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an

ORA DE IARNĂ 2016. România a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de iarnă, 30 octombrie fiind cea mai lungă zi din an. Românii au dat ceasurile înapoi cu o oră. Așadar, în noaptea de sâmbătă spre duminică s-a dormit mai mult cu o oră pentru că ora 4:00 a dimineţii a devenit ora 3:00.

29 oct. 2016, 11:51
ORA DE IARNĂ 2016. România a trecut la ora de iarnă. 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an

ORA DE IARNĂ 2016În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

Astfel, duminică, 30 octombrie 2016, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932.

ORA DE IARNĂ 2016. Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2017 – 26 martie – 29 octombrie

2018 – 25 martie – 28 octombrie

2019 – 31 martie – 27 octombrie

2020 – 29 martie – 25 octombrie

ORA DE IARNĂ 2016. Cum îi afectează pe şoferi schimbarea orei şi ce recomandă specialiştii

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii. Fenomenul nu se datorează schimbării orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, reducând vizibilitatea pe străzi şi şosele.

Se recomandă sporirea atenţiei şi echiparea corespunzătoare de către biciclişti (cu elemente reflectorizante).

De asemenea, pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă că urmare a posibilităţii de a uită să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie.

A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai târziu sâmbătă seară. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o ora considerată ca obişnuită.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la nouă ora. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

ORA DE IARNĂ 2016. CFR anunţă ce se întâmplă cu MERSUL TRENURILOR duminică

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători vor pleca din gări (staţiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 29 / 30 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

În noaptea de 29/ 30 octombrie 2016, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 30 octombrie 2016, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să ne contacteze la numărul de telefon 021/9521 (pentru traficul intern) sau să se adreseze personalului nostru din stații.