Ora de religie facultativă ar putea băga în şomaj mii de absolvenţi de teologie

Decizia Curţii Constituţionale care prevede ca părinţii să facă o cerere pentru a-şi înscrie copiii la orele de religie ar putea băga în şomaj mii de absolvenţi ai facultăţilor de teologie.

18 nov. 2014, 07:14
Ora de religie facultativă ar putea băga în şomaj mii de absolvenţi de teologie

Absolvenţii facultăţilor de teologie cu specialitatea didactică riscă să îngroaşe numărul şomerilor, scrie ziarulring.ro. O decizie a Curţii Constituţionale care obligă la schimbarea Legii educaţiei ar putea avea ca efect renunţarea în masă a copiilor la orele de predare a religiei din şcoli, profesorii fiind, în marea lor majoritate, absolvenţi de Teologie.

Citeşte şi CONTROVERSE în şcoli, după ce Curtea Constituţională a eliminat obligativitatea orelor de RELIGIE

Curtea Constituţională a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la ora de religie este neconstituţional şi a decis că părinţii care vor ca aceste cursuri să fie urmate de copiii lor ar trebui să facă o cerere.

Citeşte şi Patriarhia Română reacţionează după ce CCR a decis să nu se mai facă cereri pentru ora de religie

„Noi aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, după care vom trece la operaţionalizarea ei în lege şi în actele subsecvente. Curtea Constituţională a considerat că un aliniat dintr-un articol al Legii educaţiei este neconstituţional, iar acum va trebui modificat acest articol. Religia nu a fost şi nu este obligatorie în şcoli, dar prin decizia Curţii dispare acea cerere pe care cine nu dorea să participe la ora de religie trebuia să o depună. Nu ştim când va intra în vigoare această modificare, de anul acesta, din semestrul doi sau din anul şcolar următor. Vor fi consecinţe ale acestei decizii pe care va trebui să le gestionăm”, au declarat reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului Educaţiei.

Citeşte şi Curtea Constituţională: Cererile pentru nefrecventarea orelor de religie NU mai sunt obligatorii

Toma Pătraşcu, directorul executiv al Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), spune că, în prezent, orele de religie sunt sinonime cu catehismul. „Aceste ore nu sunt de istorie a religiilor sau de educaţie religioasă, cum cred mulţi părinţi, este vorba de catehism. Copiii sunt învăţaţi cum să devină adepţi loiali ai cultului respectiv. În mod normal, copiii care nu participă la orele de religie ar trebui să aibă la dispoziţie o alternativă oferită de şcoală, cea mai simplă fiind biblioteca şcolii. În practică, majoritatea şcolilor îi obligă pe aceşti copii să stea în clasă. Îţi retragi copilul ca să nu fie supus îndoctrinării religioase, după care ei îl ţin cu forţa în clasă. Aceste lucruri sunt incriminabile, inclusiv din punct de vedere penal. Decizia Curţii Constituţionale este un prim pas în direcţia corectă, obiectivul este ca în şcoli să nu se mai desfăşoare activităţi de prozelitism religios”, a declarat Toma Pătraşcu.