Oraşul în care funcţionarii au salarii mai mari decât primarul. Bibliotecara din Motru câştigă peste 5.000 de lei pe lună

Peste 20 de angajaţi din Primăria oraşului Motru au salariul mai mare decât primarul, scrie ziarul local Impact în Gorj. Când a descoperit acest lucru, actualul primar a început să facă verificări pe cont propriu, deoarece nu mai are încredere în subalterni.

08 mart. 2017, 08:06
Oraşul în care funcţionarii au salarii mai mari decât primarul. Bibliotecara din Motru câştigă peste 5.000 de lei pe lună

Primarul din Motrul, Gigel Jianu, a constatat că are peste 20 de subalterni cu salariul mai mare decât el. Gigel Jianu are un salariu brut de 6.200 de lei. Asta înseamnă 4.200 de lei net, însă sunt angajaţi care au peste 9.000 de lei brut. S-ar fi ajuns la aceste salarii, după ce multe sporuri au fost introduse în salariul de bază.

Scandalul local a izbucnit după ce în presă au apărut ştiri cu salariul foarte mare al bibliotecarei din Motru, de 5.000 de lei. Primarul a descoperit astfel că există salarii mult mai mari decât al bibliotecarei.

„Începând cu 1 februarie salariile au crescut cu 20% prin lege şi salariul la care se face trimitere, al doamnei bibliotecar este unul dintre salariile medii. Sunt câteva zeci mult mai mari, de 6.000, de 7.000, până la 9.000 de lei. Câteva zeci, cred că vreo 20, depăşesc salariul meu cu mult, vorbim de salarii brute, dar dacă brutul e mare şi netul e pe aproape”, a declarat Gigel Jianu.

Maria Bărbăcioru este singura dintre cele două salariate ale bibliotecii orașului Motru, aparținând primăriei municipiului, căreia i s-a mărit salariul cu aproape 50% din februarie, a scris Gorjeanul. Asta, deoarece bibliotecara a fost promovată în funcție, prin decizie a primarului, și a devenit responsabil bibliotecă, lucru care i-a adus o majorare cu 25% a salariului de bază, asta deși numai ce i se majorase leafa cu cei 20% dați prin ordonanța dată de Guvernul Grindeanu. Bibliotecara, șefă peste doar o persoană, a primit majorare de 25% și la alte două sporuri avute deja, mai exact la spor de confidențialitate de 15% și la cel de condiții vătămătoare de 10%. Salariul de bază de 4900 de lei a crescut astfel la 5562, urmare a majorării acestor sporuri.

El a precizat că va face verificări despre cum s-a ajuns în această situaţie şi a spus că, dacă va fi cazul, lefurile vor fi recalculate.

„Noi suntem bugetari şi atunci am început să văd cum sunt calculate şi am constatat că în decursul timpului, la Motru a fost o feerie erau bani mulţi, se dădeau bani pentru orice. Oamenii dădeau primăria în judecată pentru tot felul de sporuri şi câştigau, la un moment au fost incluse în salariul de bază şi când mai venea alt spor se calcula la acest salariu de bază, adică un fel de spor la spor. Am indicii că n-ar fi prea legal, am început să citesc legea şi caut, mă voi interesa dacă acest spor este legal. Dacă nu, se vor recalcula salariile, se va respecta legea, iar vinovaţii… îmi va părea rău de ei,” a declarat Gigel Jianu.