Orban: Poziţia exprimată de Dragnea şi Tăriceanu faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA este iresponsabilă

Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că poziția exprimată de președinții celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, față de comunicatul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind legile Justiției este iresponsabilă și afectează grav interesele strategice ale României și cere parlamentarilor să se delimiteze de această opinie.

RomaniaTV.net
28 nov. 2017, 14:42
Orban: Poziţia exprimată de Dragnea şi Tăriceanu faţă de comunicatul Departamentului de Stat al SUA este iresponsabilă

„Considerăm revoltătoare luarea de poziție a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un comunicat oficial, față de semnalul dat în cursul zilei de ieri de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu atribuie Parlamentului României, în mod abuziv și fraudulos, o poziție politică care nu a făcut obiectul vreunei dezbateri parlamentare, conform normelor regulamentare în vigoare. Parlamentul României nu a acordat, subliniem acest lucru, nu a acordat vreun mandat pentru poziția exprimată de Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea în numele Legislativului românesc. (…) Cerem delimitarea tuturor parlamentarilor, inclusiv a celor din PSD și ALDE, de poziția anacronică și antiromânească exprimată de președinții celor două camere ale Parlamentului„, afirmă Orban într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES.

El subliniază că o astfel de poziție politică nu poate fi, în niciun moment, prezumată ca fiind a tuturor grupurilor politice parlamentare și nici a majorității parlamentarilor, arătând că Dragnea și Tăriceanu se reprezintă pe sine în Parlamentul României.

Orban susține că liderii PSD-ALDE au o gândire politică toxică, deoarece susțin că respectarea normelor statului de drept ar putea face obiectul unui troc cu Statele Unite ale Americii în virtutea înțelegerilor militare comune.

„Astfel de abordări sunt de natură a pune sub semnul întrebării angajamentul lor real pentru democrație și pentru respectarea obligațiilor internaționale asumate cu partenerii euroatlantici”, afirmă liderul PNL.

Potrivit lui Orban, PNL denunță folosirea manipulatorie de către Dragnea și Tăriceanu de informații trunchiate, nedovedite în mod riguros de instituțiile abilitate, care sunt prezentate cu titlu de adevăr și cu relevanță generală.

„Înainte de a face orice considerații legate de modul de funcționare a democrației în Statele Unite ale Americii, Dragnea și Tăriceanu dovedesc faptul că ar trebui să pună din nou mâna pe carte pentru a-i înțelege arhitectura instituțională”, spune președintele PNL.

El conchide că PNL și-a afirmat și continuă să susțină în mod consecvent poziția în favoarea angajamentelor euroatlantice ale României și pentru respectarea valorilor democrației, drepturilor și libertăților individuale și pentru o societate guvernată de domnia legii.

Și senatorii PNL Alina Gorghiu și Florin Cîțu au criticat, marți, poziția exprimată de președinții celor două camere ale Parlamentului cu privire la comunicatul Departamentului de Stat.

„Chiar mă simt jignită că au ajuns Tăriceanu și Dragnea să vorbească fără niciun fel de mandat, în numele Parlamentului și implicit și al meu, despre probleme care sunt foarte-foarte importante! Fac o precizare: acești domni nu sunt în niciun caz Parlamentul. Ei nu pot reacționa de maniera aceasta în numele instituției, fără să consulte pe nimeni, ba încă pe probleme de politică externă”, a scris Gorghiu pe Facebook.

Senatorul Florin Cîțu a anunțat că se delimitează de poziția celor doi președinți ai Legislativului și le-a cerut parlamentarilor să facă același lucru.

„Îi rog pe toți colegii mei senatori și deputați care nu sunt de acord cu răspunsul Parlamentului României să facă urgent publice opiniile lor și să-mi urmeze exemplul și să trimită un mesaj Ambasadei SUA în acest sens. Dragnea și Tăriceanu nu vorbesc în numele tuturor parlamentarilor”, a scris și Cîțu pe Facebook.