Ordonanţa privind INTERCEPTĂRILE, în dezbaterea Senatului

Ordonanţa de urgenţă privind interceptările intră de luni în dezbaterea Parlamentului. Biroul Permanent al Senatului urmează să stabilească un calendar ar dezbaterii OUG privind interceptările şi să sesizeze comisiile de specialitate spre avizare şi raport. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că ordonanţa trebuie respinsă, pentru că Guvernul nu poate modifica legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale.
Iulian Tudor
21 mart. 2016, 07:40
Ordonanţa privind INTERCEPTĂRILE, în dezbaterea Senatului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost cel mai dur critic al ordonanţei.

Ordonanţa are un viciu de fond, este neconstituţională şi prevederile constituţionale sunt extrem de clare: nu se poate modifică prin OUG legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. Ar fi o greşeală imensă a Parlamentului dacă ar intră în discuţie pe ordonanţă. Ordonanţă trebuie respinsă, iar din conţinutul ei putem să luăm acele texte pe care le considerăm oportune şi să mergem mai departe cu o propunere legislativă care să reglementeze situaţia interceptărilor„, a afirmat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Călin Popescu Tăriceanu cere crearea unei autorităţi independente de interceptări. „Soluţia este recurgerea la crearea unei autorităţi independente de interceptare, aşa cum a fost prevăzută în proiectul de lege privind legile securităţii naţionale din 2007. Proiectul , după cum ştiţi, a fost depus în parlament. Atunci când eram prim ministru, am dat punctul de vedere al Guvernului, care prevedea un lucru foarte clar: interceptările pe securitate naţională să fie făcute de SRI, pe contraterorism, pe crimă organizată, urmând ca restul să fie făcute de cei care ua obligaţia să adune probe judiciare, de autorităţiţe judiciare – procuratură şi poliţia judiciară. Proiectul a avut un parcurs complicat la Parlament, a durat foarte mult, a fost blocat. Şi atunci serviciile (secrete – n.r.) voiau mai multă putere, ceea ce este greşit – puterea fără control din partea societăţii, fără control civil, vedem unde duce, la excese şi la abuzuri„, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

O altă problemă ar fi Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor, mulţi parlamentari susţinând ideea unei entităţi independente pentru interceptări. „Pot să vă spun că sunt lucruri care nu pot fi puse în aplicare, sunt numai teoretice, probabil, ca să zic aşa, tehnocrate. Iar eu cred că tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”, a precizat senatorul PSD, Daniel Savu, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

După dezbaterea în comisii, ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

OUG, emisă ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructură Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor – desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale – asigura accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedura Penală.

CITEŞTE ŞI: Kovesi, despre ordonanţa privind interceptările: Asigură continuitate în lupta cu corupţia

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Drama neștiută a lui Gigi Becali. Cum a murit sora patronului FCSB: „Ea a adus credința în familia noastră”
Capital.ro
S-a stins o legendă a filmului și teatrului. A fost unul dintre cei mai buni actori: A murit în pace, cu toți prietenii la căpătâi…
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Cremă de usturoi, o rețetă surprinzătoare. Ieftină și delicioasă
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Decizie pentru plată cu cardul. Anunț pentru cei care dețin Visa și Mastercard. Ce se întâmplă cu transferurile
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie