Kovesi, despre ordonanţa privind interceptările: Asigură continuitate în lupta cu corupţia

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările asigură o continuitate în lupta cu corupţia şi respectă exigenţele impuse de Curtea Constituţională.
Filip Stan
17 mart. 2016, 21:22
Kovesi, despre ordonanţa privind interceptările: Asigură continuitate în lupta cu corupţia

„Le asigură şi oferă şi garanţii suplimentare. De fapt, această Ordonanţă, în primul rând, asigură o continuitate cel puţin în lupta cu corupţia pentru a putea să ducem la bun sfârşit dosarele începute, în al doilea rând respectă exigenţele impuse de CCR, stabileşte cine şi ce poate să facă (…), instituie un control suplimentar aşa cum a cerut CCR. Acest control al modului în care vor fi puse în aplicarea mandatele de supraveghere tehnică se va realiza de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus Kovesi la RRA, întrebată dacă OUG privind interceptările asigură exigenţele statului de drept în România.

Ea a adăugat că judecătorii de la Instanţa Supremă aprobă şi autorizează mandatele de siguranţă naţională, precum şi interceptările pe care procurorii anticorupţie le solicită în activitatea lor.

Citeşte şi: Kovesi: Interceptările fără sprijinul SRI costă DNA 10 milioane de euro

„Sunt judecători imparţiali, independenţi. Sunt, putem spune, judecătorii cei mai buni din ţară pentru că sunt la ÎCCJ şi aceştia, potrivit Ordonanţei, semestrial sau ori de câte ori este necesar vor controla modul în care se pune în aplicare această măsură a supravegherii tehnice. Deci, practic va exista un dublu control, atât în ceea ce priveşte emiterea autorizaţiilor de interceptare, pentru că în România pentru a putea intercepta o persoană în primul rând trebuie să ai un dosar penal, în al doilea rând, trebuie să ai anumite indicii că se comite o faptă penală sau se pregăteşte comiterea unei fapte penale, în al treilea rând trebuie să fie una din faptele prevăzute de lege”, a afirmat procurorul şef, citat de Agerpres.

Kovesi a precizat că nu pentru orice infracţiune se pot solicita interceptări, ci doar pentru cele grave, care sunt definite de Codul penal, precum corupţie, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, spionaj, trădare, omor şi lipsire de libertate.

„Abia după ce sunt îndeplinite aceste condiţii, un procuror poate solicita unui judecător emiterea unei astfel de autorizaţii. Cu această ocazie, judecătorul verifică şi face un control extrem de riguros şi ferm al propunerii procurorilor din punctul de vedere al legalităţii şi al oportunităţii măsurii. Sunt situaţii în care judecătorii nu aprobă astfel de măsuri”, a explicat şefa DNA.

Ea a subliniat că în Codul de procedură penală sunt prevăzute clar cazurile în care o persoană poate fi interceptată, menţionând că cei care nu comit fapte penale grave „pot să se simtă foarte liberi pentru că niciodată nu vor putea fi interceptaţi”.

„Este total ilegal să asculţi o persoană dacă nu ai indicii că a comis o faptă de natură penală sau dacă nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege”, a arătat şefa DNA.

Kovesi a explicat că în cazul în care o persoană face o interceptare în afara cadrului legal, acest fapt reprezintă o infracţiune. „Această dezbatere la nivel naţional că toată lumea este ascultată este un mit care este spulberat prin datele statistice. Sunt foarte puţine cazurile în care se procedează la interceptarea comunicaţiilor. În dosarele DNA, mai mult de jumătate din dosarele noastre nu conţin astfel de interceptări”, a punctat Kovesi.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile