Ordonanţa privind MIGRAŢIA aleşilor locali A PICAT la vot în Camera Deputaţilor

Ordonanţa de urgenţă care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Ordonanţa a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Primarii îşi pot schimba însă în continuare partidul fără să îşi piardă mandatul, ordonanţa fiind vigoare.

17 sept. 2014, 10:13
Ordonanţa privind MIGRAŢIA aleşilor locali A PICAT la vot în Camera Deputaţilor

La votul din plen, s-au înregistrat 195 de voturi „pentru”, 109 voturi „împotrivă” şi 21 de abţineri, induficient ca proiectul să fie adoptat.

„Ordonanţa nu a trecut”, a constatat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional. Premierul Victor Ponta, care este şi deputat, a participat la vot.

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Sirma Caraman, în calitate de iniţiator al ordonanţei, a explicat că actul normativ a fost elaborat în urma situaţiei reale cu care se confruntă administraţia locală şi la cererea mai multor structuri asociative din administraţia publică locală.

KLAUS IOHANNIS, AUDIAT LA DNA VIDEO

”Asociaţia Comunelor din România a solicitat clarificarea situaţiilor rupturilor politice pe parcursul mandatului şi influenţa acestora asupra aleşilor locali. În prezent, sunt situaţii care nu îşi găsesc finalitatea ori care conduc la imposibilitatea funcţionării autorităţilor publice locale. Asociaţia Municipiilor din România a reclamat că principala disfuncţionalitate manifestată este situaţia în care o funcţie de consilier local sau judeţean se vacantează iar supleantul care ar urma să fie validat ca şi consilier are nevoie de semnătura tuturor reprezentantelor partidelor care au făcut parte din alianţa politică sau alianţa electorală şi care pe parcurs au părăsit-o. Conducerile alianţelor respective refuză să semneze, drept pentru care locurile nu pot fi ocupate şi asta duce la blocaje în consiliile judeţene sau locale ca urmare a lipsei cvorumului. Se blochează fondurile europene, bugetele şi funcţionarea administraţiei locale”, a adăugat Caraman.

Ordonanţa prevede că aleşii locali îşi pot schimba formaţiunea în termenul de 45 de zile, o singură dată, iar opţiunea lor poate fi pentru un partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statutul de independent.

Deputaţii PNL, PDL şi cei ai PP-DD anunţaseră că vor vota împotriva actului normativ deoarece încurajează migraţia politică.

Iohannis a depus plângere penală împotriva lui Dragnea pentru ordonanţa privind migraţia aleşilor locali

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial.