Organizaţia de caritate Oxfram îi cere UE să îi lase pe migranţii vulnerabili să plece din Libia

Uniunea Europeană nu ar trebui să împiedice migranții vulnerabili să părăsească Libia, unde sunt adesea victimele torturii, muncii forțate și violenței sexuale, a avertizat miercuri organizația internațională de caritate Oxfam. 

09 aug. 2017, 06:57
Organizaţia de caritate Oxfram îi cere UE să îi lase pe migranţii vulnerabili să plece din Libia

Libia este poarta către Europa pentru cei care fug de război, persecuție și sărăcie extremă. Sute de mii de migranți au pornit în călătorii periculoase în Africa și pe Marea Mediterană către Italia în ultimii ani.

Reacția politică rezultată din valul migrației a determinat UE să ia măsuri pentru a împiedica migranții să pornească în aceste călătorii periculoase.

Guvernul italian a aprobat luna trecută o misiune navală în apele libiene. Italia va trimite o navă de mari dimensiuni și câteva nave mai mici pentru a intercepta ambarcațiunile cu migranți iar aceștia vor fi trimiși înapoi în Libia, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Libia se opune acordului cu Italia privind combaterea migraţiei. Mareşalul Haftar a ordonat să se acţioneze împotriva navelor străine

‘Aducerea lor înapoi pe țărmurile libiene creează un ciclu vicios în care oameni disperați încearcă în mod repetat să scape de abuz și de moarte, iar forțele europene îi împiedică să facă acest lucru’, a spus Oxfam într-un nou raport.

Libia este afectată de haos politic după ce forțele NATO l-au alungat de la putere pe fostul lider Muammar Ghaddafi în 2011.

Peste 180.000 de migranți au ajuns în Italia în 2016. Circa 95.000 de migranți au ajuns în acest an pe țărmurile italiene, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.