Pacienţii ar putea fi despăgubiţi în cazul prejudiciilor produse din cauza condiţiilor precare din spitale

Spitalele de stat si cele private ar putea fi nevoite sa incheie polite de asigurare pentru prejudiciile produse pacientilor din cauza conditiilor neadecvate, conform unui proiect de lege adoptat recent de Senat. Astfel, in situatiile de malpraxis se va face, daca este cazul, o diferentiere intre vina medicului si cea a spitalului.

26 mart. 2015, 07:23
Pacienţii ar putea fi despăgubiţi în cazul prejudiciilor produse din cauza condiţiilor precare din spitale

Prevederile aprobate de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, sunt incluse in Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Unitatile sanitare publice/private vor fi obligate sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru prejudiciile produse pacientilor ca urmare a defectelor echipamentelor si dispozitivelor medicale, medicamentelor si materialelor sanitare, conform proiectului de act normativ, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, in cazurile de malpraxis, societatile de asigurari vor oferi despagubiri atat pentru medici, cat si pentru spitale, acoperind prejudiciul patrimonial si cel moral solicitat de pacient/mostenitorii acestuia (in caz de deces) sau stabilit de instantele judecatoresti.

Pacientii vor putea sa primeasca despagubiri doar daca vor cere acoperirea prejudiciului in cel mult 12 luni de la producere sau de la data la care a fost constatata aparitia acestuia.

CITEŞTE ŞI: Bărbatul care a rămas fără penis din cauza medicilor cere despăgubiri uriaşe