PANAMA PAPERS: Statul Panama va participa la schimbul automat de informaţii fiscale între ţări

Panama va adopta până în 2018 standarde internaționale de raportare fiscală și va participa la schimbul automat de informații fiscale între țări, a afirmat, marți, președintele Juan Carlos Varela, într-un interviu acordat presei din Japonia, pe fondul revelațiilor apărute în dosarul "Panama Papers", transmite Reuters.

19 apr. 2016, 11:47
PANAMA PAPERS: Statul Panama va participa la schimbul automat de informaţii fiscale între ţări

Statul Panama va participa la schimbul automat de informații fiscale între țări până în 2018. Panama va adopta până în 2018 standarde internaționale de raportare fiscală și va participa la schimbul automat de informații fiscale între țări, a afirmat, marți, președintele Juan Carlos Varela, într-un interviu acordat presei din Japonia, pe fondul revelațiilor apărute în dosarul „Panama Papers”, transmite Reuters.

„Pentru a preveni utilizarea ilegală a serviciilor financiare din Panama, dorim să cooperăm cu alte state pentru a îmbunătăți transparența”, a afirmat Valera, în timpul vizitei în Japonia.

Membrii OCDE, organizația care a ajutat la înființarea schimbului de informații fiscale, vor vizita săptămâna aceasta Panama pentru a negocia metode specifice pentru schimbul de informații.

Acordul privind schimbul automat de informații fiscale, la care s-au alăturat aproximativ 100 de țări, va intra în vigoare în 2017.

Panama va înființa în următoarele șase luni un comitet alcătuit din experți locali și străini pentru a face sistemul financiar al țării mai transparent, a explicat Valera.

Și vicepreședintele Isabel De Saint Malo a dat recent asigurări că Panama va aprofunda dialogul cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind schimburile de informații fiscale. Totuși, a subliniat oficialul, guvernul panamez trebuie să fie „prudent și atent” pentru a nu prejudicia sistemul bancar al țării, care asigură 7% din PIB.

Declarațiile oficialilor vin în contextul în care instituții media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă rețea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienților cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns în mâinile jurnaliștilor.

De la primele dezvăluiri ale unor instituții media membre ale consorțiului de investigație ICIJ, statul Panama este pus la zid din cauza legislației sale permisive pentru schemele fiscale offshore și pentru atitudinea care merge împotriva tendinței mondiale de a căuta o mai mare transparență fiscală.