Dăncilă: Papa Francisc mi-a spus că va veni la începutul anului viitor în România. Ce spune Nunţiul Apostolic din România

Papa Francisc va veni în România, la începutul anului viitor, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3, după întâlnirea pe care aceasta a avut-o, vineri, cu Papa Francisc, la Vatican. De asemenea, Viorica Dăncilă a precizat că Sanctitatea Sa a întrebat-o dacă are puterea să-şi ducă mandatul până la capăt, iar ea i-a răspuns că "fără îndoială".

RomaniaTV.net
11 mai 2018, 11:12

Nunţiul Apostolic în România, după ce Viorica Dăncilă a anunţat că Papa Francisc va veni în România anul viitor: Atunci când va fi stabilită vizita Papei, anunţul va fi făcut simultan de Vatican şi de Preşedinţia României

„Vizita Papei în România. Nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, m-a rugat să fac o precizare pentru presă: Când se va stabili vizita Papei Francisc în ţara noastră, anunţul acesteia va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sf. Scaun) şi Preşedinţia României”, a scris, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboş.

El a postat şi comunicatul transmis de Biroul de Presă al Vaticanului după ce Papa Francisc a primt-o în audienţă, vineri, pe premierul Viorica Dăncilă.

„În decursul discuţiilor cordiale s-au oprit asupra bunelor relaţii bilaterale dintre Sfântul Scaun şi România. Au fost subliniaţi paşii făcuţi pentru favorizarea cooperării în domeniul educaţiei şi a fost exprimată speranţa că aceasta se va putea consolida în curând prin intermediul unor oportune acorduri. Au fost notate şi câteva teme de actualitate, printre care importanţa concordiei în interiorul societăţii româneşti pentru căutarea binelui comun. În fine, au fost evocate unele perspective pentru viitorul proiectului european, asta şi în vederea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care România o va asuma în primul semestru din 2019”, a transmis Vaticanul.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, în audiență privată de către Sanctitatea Sa Papa Francisc. 

Viorica Dăncilă a precizat că Sanctitatea Sa a întrebat-o dacă are puterea să-şi ducă mandatul până la capăt, iar ea i-a răspuns că „fără îndoială”.

„Am avut emoţii foarte mari. Nu este un lucru obişnuit să te întâlneşti cu Papa şi să simţi acel fior de emoţie prin mesajele date. Întâlnirea a durat cam 45 de minute. Am să fiu foarte deschisă. Am discutat despre faptul că sunt prima femeie prim-ministru în România, l-a bucurat acest lucru. M-a întrebat cum văd provocările din România. I-am zis că România trebuie să se axeze pe mesaje pozitive, să-şi găsească consensul. Mi-ar place să nu mai văd dezbinare între generaţii, categorii socio-profesionale şi toţi să mergem pe acelaşi drum. Papa a fost foarte încântat de mesajul meu. Mi-a pus întrebări dacă în România oamenii au credinţă, dacă există înţelegere între ordocşi şi catolici şi i-am spus că da. M-a întrebat dacă am puterea să duc la sfârşit acest mandat. Am spus că da. Mi-a spus că la începutul anului viitor va veni în România”, a afirmat ea, la Antena 3.

„Şeful Executivului a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția generoasă pe care a acordat-o mereu relațiilor cu România și a exprimat speranța că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România. În cursul audierii, a fost discutată și dorința de a spori prezența românească la Vatican printr-o serie de manifestări culturale, academice și religioase de înaltă ținută, având în vedere că anul acesta este unul special, în care se aniversează Centenarul creării statului român modern. Înaltul oficial român a mulțumit pentru punerea la dispoziție a Palatului Apostolic de la Castel Gandolfo pentru instalarea expoziției „Comorile României la Vatican”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat importanța aprofundării relațiilor dintre România și Vatican, inclusiv în contextul special al mandatului României la Președinția Consiliului UE. „Discuțiile au evidențiat apropierea de poziții dintre România și Vatican legate de consolidarea proiectului european și centralitatea raportării la rădăcinile creștine ale acestuia”, se mai arată în comunicat.

„Audiența a relevat, de asemenea, congruența de puncte de vedere dintre România și Sfântul Scaun privind o serie de teme de actualitate ale agendei internaționale, în special în domeniul protejării drepturilor omului și asigurării libertății religioase”, potrivit sursei citate.

Premierul Viorica Dăncilă se află într-o vizită de trei zile la Vatican şi a avut întrevederi şi cu secretarul de stat al Vaticanului şi cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta.

„După primirea în audienţă la Sanctitatea Sa Papa Francisc, premierul Viorica Dăncilă a oferit mai multe cadouri Suveranului Pontif, printre care un stilou personalizat – inscripţionat cu numele Papei Francisc – modelul Poenari Majestic Blackwood, confecţionat, manual, din lemn, în România, la atelierele din Suceava. De asemenea, şeful Executivului a mai oferit Sanctităţii Sale seminţe de legume şi plante din soiuri tradiţionale româneşti şi un puiet de măr Florina, pe care Suveranul Pontif să le sădească în propria sa grădină din incinta Castelului Gandolfo, în care au fost sădite seminţe primite şi de la înalţi oficiali ai altor state”, informează Biroul de presă al Executivului.

Seminţele de legume şi plante dăruite de premierul Viorica Dăncilă au fost obţinute la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. Acestea sunt de castravete amar Rodeo, castravete cu ţepi Tempus, ardei iute lung Decebal, tomate Buzău 1600, ceapă albă de Buzău, leuştean Topaz şi busuioc violet Serafim.

La rândul său, liderul de la Palatul Victoria a primit în dar de la Papa Francisc trei cărţi, o medalie din bronz oficială, dedicată celui de-al V-lea an al Pontificatului Sanctităţii Sale Papa Francisc şi o placă sculptată în bronz realizată de artistul Guido Veroi, exprimând un mesaj de pace, solidaritate şi justiţie socială.