Parlamentul britanic respinge Brexitul. Alegătorilor ar trebui să li se ofere un nou referendum UPDATE

Parlamentul britanic va respinge planul premierului Theresa May privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, astfel că alegătorilor ar trebui să li se ofere un nou referendum, referitor la apartenenţa ţării la blocul comunitar, a declarat luni fostul ministru al educaţiei britanic Justine Greening, transmite Reuters.

12 nov. 2018, 08:16
Parlamentul britanic respinge Brexitul. Alegătorilor ar trebui să li se ofere un nou referendum UPDATE

UPDATE: Partidul Laburist britanic (de opoziţie) va face demersuri pentru organizarea unor alegeri parlamentare şi, posibil, pentru un nou referendum privind apartenenţa la Uniunea Europeană dacă planul premierului Theresa May privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar va fi respins, a anunţat luni purtătorul de cuvânt pentru Brexit al laburiştilor britanici, Keir Starmer, notează Reuters.”Dacă acordul este respins atunci noi vom solicita alegeri generale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie să rămână pe masă toate opţiunile şi printre acestea se află cea pentru un vot public”, a spus Starmer.

Greeneing a spus că legislativul de la Londra probabil va respinge varianta ieşirii Regatului Unit din UE în absenţa unui acord între Londra şi Bruxelles. În opinia sa, ar trebui să aibă loc un nou referendum, în care alegătorii britanici să aibă de optat între trei scenarii posibile: acordul propus de Theresa May, rămânerea ţării în UE şi părăsirea blocului comunitar în termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului., potrivit Agerpres.

Jurnalistul Sam Coates, de la publicaţia The Times, a afirmat joi că acordul cu Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit din blocul comunitar va fi publicat marţi după ce în ziua anterioară cabinetul britanic va analiza înţelegerea, potrivit unui proiect de calendar care este discutat la Londra. Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, ar urma să se întâlnească marţi cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în aceeaşi zi cu publicarea Acordului de Retragere complet şi cu conturarea declaraţiei politice, potrivit Agerpres.

Miercuri, premierul britanic Theresa May va face o declaraţie în parlamentul de la Londra, iar un summit UE ar putea avea loc în perioada 23-25 noiembrie.

Citeşte şi Theresa May, acuzată că vrea să sacrifice unitatea britanică pentru obţinerea unui acord asupra Brexitului

În negocierile privind Brexit-ul, frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord, informează Agerpres.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.