Partidul Muncitorilor din Kurdistan, bombardat de aviaţia turcă

Armata turcă a efectuat lovituri aeriene în zone rurale în sud-estul Turciei și în nordul Irakului, vizând poziții logistice folosite de către militanții kurzi, au indicat sâmbătă surse din domeniul securității, citate de agenția Reuters.

30 apr. 2016, 10:00
Partidul Muncitorilor din Kurdistan, bombardat de aviaţia turcă

Douăzeci de avioane au decolat vineri seara de la baza aeriană din Diyarbakir (sudul Turciei) și au bombardat pozițiile utilizate de către militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru sprijin alimentar și cu arme în Hakurk, Avasin și Qandil în nordul Irakului, potrivit surselor.

Două runde separate de atacuri aeriene au fost întreprinse în provincia turcă Sirnak, aproape de granița cu Irakul, au precizat sursele.

Armata turcă a întreprins frecvent lovituri aeriene în ultimele luni, după ce vara trecută a fost rupt armistițiul ce dura de doi ani și jumătate și după ce a eșuat procesul de pace între guvernul de la Ankara și PKK.

Mii de militanți și sute de civili și soldați și-au pierdut viața de atunci și multe localități din sud-estul Turciei cu populație majoritar kurdă au fost cuprinse de cele mai grave violențe din anii 1990.

Guvernul turc a refuzat să revină la masa negocierilor și a afirmat că va zdrobi PKK, considerat organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Peste 40.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict de când PKK și-a început mișcarea de insurgență în 1984.