Patriciu Achimaş-Cadariu: Orele de educaţie pentru sănătate ar trebui să fie obligatorii

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, dorește ca Educația pentru sănătate să devină materie obligatorie în școli.

24 feb. 2016, 11:05
Patriciu Achimaş-Cadariu: Orele de educaţie pentru sănătate ar trebui să fie obligatorii

„Cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii și cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm: medicii școlari. Suntem obligați să susținem această specialitate, medicii școlari se împuținează, este una dintre specialitățile care scade în număr. Sunt medici școlari, asistente care lucrează în cabinetele școlare, care au o experiență extraordinară și marea lor majoritate au o dedicație extraordinară, mai ales că sunt atât de puțini și uneori deservesc mai multe școli”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu după lansarea Planului multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Potrivit ministrului, copiii ar putea primi la școală lecții privind igiena de zi cu zi, alimentație, obiceiuri de evitat — fumat, alcool, consum de medicamente și alte substanțe.

El consideră că medicii și asistentele școlare ar putea deveni educatori excelenți cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată. Ministrul a susținut că în acest sens sunt necesare dezbateri.

O nouă MATERIE OBLIGATORIE în şcoli şi facultăţi. Ce prevede proiectul de lege

„Cred că împreună ar trebui să facem o presiune în acest sens (n.r. — ca această materie să intre în școli cât mai repede). Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu este genul de intervenție ale cărei rezultate să le vedem peste noapte. Investim în viitor, investim în viitorul copiilor noștri, în viitorul României. De aceea cred că trebuie să insistăm pe aceste lucruri”, a mai spus ministrul.

Scopul Planului multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, potrivit lui Achimaș-Cadariu, este ca în următorii cinci ani proporția populației cu comportamente favorabile sănătății să crească în mod constant, în special în rândul unor categorii considerate cu riscuri pentru sănătate: copiii, persoanele din comunitățile rurale, persoanele din grupurile vulnerabile, femeile însărcinate. Ministrul a indicat că se dorește și schimbarea comportamentelor vizavi de sănătate.