Pelerinaj în Constanţa. Sute de credincioşi se închină la moaştele Sfântului Gheorghe

Pelerinaj cu sute de oameni la Constanţa. Oamenii se închină la moaştele Sfântului Gheorghe, aduse de la Milano. Slujba de prăznuire a marelui mucenic este oficiată chiar de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, potrivit România TV.
Iulian Tudor
23 apr. 2014, 09:21
Pelerinaj în Constanţa. Sute de credincioşi se închină la moaştele Sfântului Gheorghe

Moaştele Sfântului Gheorghe au fost donate de cardinalul Dionigi Tettamanzi, arhiepiscop emerit de Milano, Bisericii „Sf. Mare Mc. Gheorghe” din Constanţa. Relicvele vor fi depuse definitiv, spre închinare, în lăcaşul de cult creştin-ortodox constănţean.

CITEŞTE ŞI: Sfântul Gheorghe 2014: Superstiţii şi obiceiuri. De ce privesc fetele într-o găleată cu apă la miezul nopţii

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (270 – 303) este un sfânt megalomartir, pomenit de toate Bisericile creştine tradiţionale, pe data de 23 aprilie. Potrivit izvoarelor istorice, s-a născut în Capadocia (Asia Mică), într-o familie creştină, tatăl său fiind general roman. La vârsta de 30 de ani a devenit, la rândul său, general în armata împăratului Diocleţian (284 – 305). Sfântul Gheorghe s-a ridicat împotriva hotărârilor anticreştine ale Consiliului de la Nicomedia (Asia Mică) din 303, fapt ce i-a adus persecuţii din partea lui Diocleţian. A suferit supliciul martirajului fiind torturat, otrăvit şi mai apoi decapitat.

Cercetările istorice mai recente afirmă că Sfântul Gheorghe a murit ca martir în Palestina, în cetatea Diospolis, lângă Lidda (Lodd), cu puţin timp înaintea domniei lui Constantin. Eusebius, episcop al Cezareei din Palestina şi apologet creştin, îl menţionează ca martir atunci când relatează despre Consiliul de la Nicomedia (303).

În ţara noastră, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române, fiind totodată unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel.

VEZI ŞI: MESAJE de Sfantul Gheorghe pentru apropiaţi

Imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale, trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu, de la Muntele Athos. În tradiţia populară, Sfântul Gheorghe este patronul măcelarilor, agricultorilor, călăreţilor, fermierilor şi al bolnavilor de lepră.

Praznicul Sfântului Gheorghe este asociat cu începutul verii pastorale, aşa cum Sfântul Dumitru anunţă încheierea acestui sezon.

Tot tradiţia populară spune că există o înţelegere cosmică între Sân-George şi Sânedru: când cântă broaştele pentru prima dată în an, Sân-George ia cheile de la Sânedru pentru a ‘deschide’ drumul vegetaţiei la viaţă. De Sfântul Gheorghe se împodobesc casele cu plante care simbolizează renaşterea naturii.

Ajunul sărbătorii, 22 aprilie, este cunoscut sub numele de Sângiorzul vacilor sau Alesul şi este sărbătoarea ciobanilor. Obiceiul marchează începutul anului pastoral când, potrivit tradiţiei, se aleg ciobanii, miei şi locul viitoarei stâne. Tot atunci se pregătesc oile pentru muls şi se prepară primul caş.

Tot în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, se crede că spiritele malefice şi strigoii umblă noaptea prin gospodării pentru a fura mana laptelui de la vaci. Prin tradiţie, spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul unor plante precum usturoiul, rugul de măceşe, pelinul, rostopasca sau leuşteanul. De asemenea, gospodarii obişnuiau să aprindă focuri rituale, cântau din bucium, produceu zgomote şi săvârşeau pomeni, pentru îmblânzirea morţilor deveniţi strigoi.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Stațiunea din România care a renăscut din ruine. Are astăzi plaja cu cel mai fin nisip de pe litoral, iar turiștii din toate colțurile țării se vor bate pe rezervări
Capital.ro
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe și talon
Playtech.ro
Simona Halep s-a făcut de RÂS! Și-ar da toată AVEREA ca să dispară aceste poze rușinoase
DailyBusiness
Amenzi uriașe pentru firmele care nu respectă legea! Se produc schimbări majore!
Adevarul
Românul care a înfruntat moartea, fugind din țară în anii '80: „M-am întors din SUA după 20 de ani, fără să stau pe gânduri” VIDEO
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Cum să îți faci economii. Strategii pentru a-ți gestiona bugetul mai bine
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au ieșit în picioarele goale”. Soția bărbatului a ajuns la spital după incendiu
Capital.ro
Devine imposibil în România după 7 iunie. Nu se mai plătește niciun ban
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Răsturnare de situație privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'