Pentagonul relevă un nou incident implicând un avion de vânătoare rus

Un avion de vânătoare rus, având armament la bord, a interceptat la sfârşitul lunii aprilie un avion militar american de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional al Mării Ohotsk, la câteva zile după o altă manevră de intimidare în Marea Neagră, a anunţat marţi Pentagonul, potrivit AFP, relatează Agerpres.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 18:33
Pentagonul relevă un nou incident implicând un avion de vânătoare rus

La 23 aprilie, în cursul după-amiezii, un Suhoi-27 a interceptat un RC-135 al US Air Force care efectua o misiune de rutină în spaţiul internaţional de deasupra Mării Ohotsk‘, în Extremul Orient rus, a indicat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Avionul de vânătoare rus a trecut ‘prin faţa aparatului american, la circa 30 de metri de acesta’, arătând piloţilor americani că este înarmat, a adăugat colonelul.

Potrivit acestuia, şeful Statului Major al armatei americane, generalul Martin Dempsey, şi ministrul apărării Chuck Hagel au făcut ulterior cunoscut omologilor lor ruşi îngrijorarea SUA în legătură cu acest incident.

Marea Ohotsk, în Pacific, este situată între insula Sahalin şi peninsula Kamceatka.

Manevra de intimidare din 23 aprilie, implicând un avion de vânătoare rus, nu este prima de la începutul crizei ucrainene şi scoate în evidenţă tensiunile existente între Moscova şi Washington. Cu câteva zile înainte de acest incident, la 12 aprilie, un avion de vânătoare de tip SU-24 a trecut de mai multe ori, la joasă altitudine şi la mică distanţă, de distrugătorul american USS Donald-Cook aflat în apele Mării Negre. Pentagonul a denunţat atunci o acţiune ‘provocatoare şi neprofesionistă’.