DIICOT: Reportajul Sky News, un SCENARIU pus la care de ziariştii britanici. Intermediarul român povesteşte cum au decurs negocierile

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în Târgu Mureş şi Bistriţa-Năsăud, după reportajul realizat de jurnaliştii britanici de la Sky News, în care se vorbea despre posibile fapte de trafic de armamanet în România, transmite România TV.

10 aug. 2016, 05:53

UPDATE. Legătura dintre jurnaliştii de la Sky News şi presupuşii traficanţi de arme care apar în filmare a fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român stabilit în Anglia. În luna iulie 2016, acesta a fost contactat de jurnalişti Sky News, care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa.

Szanto Aurelian Mihai a mărturisit că totul a fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, iar românii care au apărut în material au fost obligaţi să poarte cagule şi să spună doar anumite replici. În schimbul acestui serviciu, românii au primit câteva mii de euro.

Szanto Aurelian Mihai a povestit cum a negociat cu jurnaliştii de la Sky News şi cum au decurs filmările:

„Ce declar este adevarat si o fac pentru imaginea mea si a Romaniei, pentru ca sunt roman si mandru. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la Sky News, daca sunt de acord sa filmez un documentar pe teritoriul Romaniei in legatura cu traficul de arme care se desfasoara pe tot continentul eruopean. Eu nefiind in tema cu asa ceva, ca eu lucrez freelance cu BBC, am incercat sa aflu despre ce este vorba. Persoana respectiva mi-a comunicat ca este un documentar al trustului Sky News, pe care il face pe teritoriul Romaniei in legatura cu traficul de arme, pentru informarea populatiei.

Tot ce am facut a fost sa intreb ce vor de la noi. Au spus ca doresc sa fie doi oameni care sa prezinte niste arme si sa atraga atentia la cum se savarsesc aceste vanzari de arme. Eu fiind si translator, am avut un prieten care stiind ca are arme de vantoare, l-am contactat din Anglia si l-am intrebat daca e de acord sa facem asta. I-am spus ca nu e gratis, remuneratie pentru actorie. Eu urma sa iau remuneratie pentru translator.

Ne-au mai pus in vedere sa se desfasoare activitatea in loc ascuns de ochii lumii si ei vor spune ca se afla la granita cu Ucraina. Avand suspiciuni am intrebat si mi s-a raspuns ca la momentul difuzarii va aparea la finalul documentarului: „toate personajele sunt fictive si cu caracter informativ”. Ei au cerut arme de razboi, eu am spus ca nu gasesti arme de razboi in Romania pentru ca nu este zona de razboi, dar pot sa aduc arme de vanatoare, care pentru scenariu se pot folosi. Au fost de acord, am sunat prietenul, iar el a venit. Armele nu era incarcate si nu s-a tras cu ele. Ca sa para real, ni s-a cerut ca oamenii sa poarte cagule pe fata si haine militare. Eu la momentul respectiv doar m-am gandit la o chestie de prezentare, nu la o stire care a cazut ca bomba in Europa.

Nu s-a facut repetitii, dar cand am ajuns la fata locului, oamenii erau degajati stiind ca e documentar. Acum, sincer, daca vinzi arme stai linistit, te lasi filmat? Nu! Deci oamenii stiau ca este documentar de informare. Cand am ajuns, domnul Ramsay (jurnalist Sky News – n.r.) a venit si a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat.

Am luat legatura cu omul meu si am facut scandal imens. Omul a spus ca discuta cu Sky News, pentru ca nu este in ordine. O sa discute serios in eventualitatea unei declaratii de la el sau de la trustul Sky ca sa confirme ce am spus eu. Regret nespus ca m-am lasat pacalit. Mi-au stricat imaginea, regret nespus„, a declarat Szanto Aurelian Mihai.

Procurorii DIICOT l-au audiat mai multe ore pe Aurelian Mihai Szanto. Acesta le-a dat o declaraţie completă despre ce s-a întâmplat la filmarea din 31 iulie, făcută de patru jurnalişti de la Sky News în România.

UPDATE Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că se confirmă bănuielile pe care le-a avut de la început, legate de reportajul celor de la Sky News, şi anume că este vorba despre un „scenariu” pus la care de către jurnaliştii britanici.

Se efectueaza perchezitii in judetele Mures si Bistrita. Au fost identificate persoanele mascate care apar in reportaj si alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate si ridicate armele. S-a descoperit si autoturismul. Se confirma ceea ce am preconizat de la inceput, un scenariu care cred ca a fost pus la cale de catre jurnalistii britanici„, a declarat şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Procurorii DIICOT efectueaza, miercuri, sapte perchezitii in Targu Mures si Bistrita-Nasaud la domiciliile mai multor persoane, printre care si vanatori. Cinci persoane vor fi aduse la audieri, cel care a intermediat legatura intre jurnalistii de la Sky News si presupusii traficanti de arme.

Surse judiciare, citate de România TV, sustin ca au fost descoperite toate armele care apar in reportaj si ca este vorba despre arme de vanatoare detinute in mod legal. Mai mult, spun aceleasi surse, materialul jurnalistic a fost o inscenare pusa la cale de ziaristii britanici, in schimbul careia presupusi traficanti ar fi primit bani.

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala pentru contrabanda cu arme si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. De asemenea, procurorii au anuntat si autoritatile din Marea Britanie, cu care vor colabora pentru audierea jurnalistilor britanici care au filmat reportajul.

Poliţia Română a transmis, luni, că armele care apar în imaginile difuzate de Sky News, în materialul referitor la posibile fapte de trafic de armament în România, sunt unele de vânătoare, neexistând date potrivit cărora ar fi unele de contrabandă.

Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare. Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic. Până la acest moment, nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În prezent, sunt continuate verificările pentru clarificarea situaţiei de fapt şi stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor şi al muniţiilor„, a anunţat Poliţia Română.

Tot luni, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că armele par a fi unele de vânătoare, precizând că nu există un dosar penal în acest caz.

„Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi la o primă vedere nu par arme de răboi, par arme de vânătore, ca nespecialist, repet. E de invidiat norocul unor jurnaliştii care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi despre care spun, în principiu, că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi nu aveau semnal. Nu s-a deschis deocamdată niciun dosar penal, o să trebuiască să luam legătura cu partenerii noştri din străinătate şi o sa vedem. Nu am primit date de la serviciile de informaţii în legătură cu posibile astfel de fapte de până acum„, a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme. Sky News a povestit cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte.