Percheziţii la grupul medical MEDAS, suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Zeci de perchiziţii au loc la clinici private şi acasă la medici din Capitală şi din şase judeţe. Este cercetată o afacere ilegală de aproape 70 de milioane de euro.

04 iul. 2014, 05:14
Percheziţii la grupul medical MEDAS, suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Poliţiştii Capitalei efectuează vineri dimineaţă 76 de percheziţii – 63 în Bucureşti şi 13 în judeţele: Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa – pentru destructurarea unui grup specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA, care ar fi creat un prejudiciu de circa 68 de milioane de euro.

Percheziţiile efectuate vineri dimineaţă în Bucureşti şi şase judeţe vizează grupul Medas, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, Bogdan Ghebaur.

„Este vorba despre o singură firmă, grupul Medas, care achiziţiona prin intermediul firmelor-fantomă echipamente medicale, după care solicita din partea statului raportarea TVA”, a explicat oficialul Poliţei Capitalei.

Directorul unui spital din Timişoara, trimis în judecată pentru decontări false şi internări fictive

Totodată, poliţiştii Capitalei pun în executare 76 de mandate de aducere emise de magistraţi pe numele membrilor grupului, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Poliţiştii Capitalei au documentat, în perioada 2008-2013, activitatea infracţională a unui grup de persoane care prin intermediul unei filiere de firme-fantomă şi înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive ar fi primit rambursări ilegale de TVA.

PERCHEZIŢII DNA la Ministerul Sănătăţii şi la trei spitale din Capitală

„Activitatea principală a membrilor grupului o reprezenta cumpărarea de terenuri şi revânzarea acestora, cu o creştere artificială a preţului, precum şi achiziţionarea de echipamente medicale. Prin activitatea infracţională realizată, bănuiţii ar fi produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de aproximativ 68.000.000 de euro”, se mai arată în comunicat.

Percheziţiile se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IGPR, specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Serviciului Român de Informaţii şi IPJ Ilfov.