PERLE LA ADMITEREA ÎN MAGISTRATURĂ: „În calitatea mea de judecator, nu voi primi favoruri pe gratis”

Aspiranții la cariera de judecător sau procuror i-au lăsat pe examinatori cu gura căscată după interviul susținut la INM. Perlele scoase de unii candidați dovedesc slabe cunoștințe de literatură, gramatică sau lipsa unui vocabular vast.

21 nov. 2016, 07:41
PERLE LA ADMITEREA ÎN MAGISTRATURĂ: „În calitatea mea de judecator, nu voi primi favoruri pe gratis”

Procurorul Tudorel Stefan a prezentat cateva mostre de raspunsuri pe care candidatii la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii le-au oferit la proba interviului din cadrul examenului organizat in sesiunea 2016. Cu prilejul Conferintei ASD „Admiterea la INM”, organizata in data de 10 noiembrie 2016 de Asociatia Studentilor in Drept (ASD) in Aula Magna a Palatului Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, Tudorel Stefan a tinut sa le transmita candidatilor la titulatura de magistrati ca inainte de a invata Dreptul, este necesar sa inceapa cu notiunile de baza, respectiv sa cunoasca limba romana, gramatica si sa deprinda un vocabular vast.

Pe langa aceasta, formatorul INM le transmite candidatilor ca pregatirea la INM si pentru o cariera in magistratura necesita nu doar citirea grilelor, ci si a operelor literare care nu au legatura cu domeniul Dreptului.

Sfaturile profesorului Tudorel Stefan au fost facute imediat dupa ce a dat citire perlelor de la concursul de admitere la INM din 2016, care demonstreaza slaba pregatire a candidatilor.

„O sa va citesc cateva din afirmatiile cu care ne-am intalnit anul acesta la interviuri si va rog sa spuneti ce fel de note credeti ca ar trebui sa-si dea viitorii magistrati:

Opulenta inseamna expertiza. Integritate inseamna sa stai la coada la posta sau la evidenta populatiei. Sunt hiperanalitic, adica vorbesc mult.

-Mie nu-mi place limitatia, asa ca 90% din lecturile mele am asimilat tone de literatura politista.

-Serbarea de Craciun este un eveniment politic si nu particip la ea, risc sa fiu considerat impartial.

-Judecatorul in instanta acorda favoruri partilor, adica le spune cine are dreptate.

-Magistratul este o persoana undeva neutra…

-Avocatul nu trebuie sa intretina relatii neobiective cu judecatorul.

-Magistratura este chemarea mea interioara, careia ii voi gasi raspuns dupa ce o sa profesez; e un sentiment al dreptatii pe care-l voi gasi la mijloc.

Mi-au placut foarte mult urmatoarele descrieri ale activitatii procurorului:

-Procurorul face in principal activitate de cercetare penala care este.

-Procurorul trebuie sa fie un om normal, desi, in ziua de azi, cine mai e normal?

-Procurorul are o profesie dificila. Trebuie sa ia decizii rapide. De exemplu, trebuie sa raspunda la telefon.

-In trecut se practicau trasul pe roata si spanzuratoarea, pedepse cu rol de purificare.

In calitatea mea de judecator, nu voi primi favoruri pe gratis.

-Daca avocatul sta in birou cu judecatorul, se creeaza o situatie de impartialitate.

-Din pacate, judecatorul nu poate fi intim cu o parte.

-Imi place munca de judecator pentru ca nu este o munca rutiniera.

-Observatorul rezonabil este cel care ma priveste din profil.

Si acum as incheia, pentru ca sunt destule, dar cu cateva exemple legate de analiza citatului, citez.

Candidatul spune: Inainte de a analiza citatul, vreau sa spun ca Abraham Lincoln este primul presedinte al Statelor Unite si a scris Declaratia de Independenta, care este Constitutia acelei tari.

-In mica sa cariera sau in scurta sa viata, Ciprian Porumbescu a scris mult.

-Steven Hawking este specialist in geografie si expert in gauri negre.

-Pe Youtube sunt filmulete din care se vede ca Andrei Plesu a citit mult si e instruit.

-Imi place Dan Brown; am citit toate cartile de la el.

-Si vreau sa spun, inainte de analiza – alt candidat – ca stiu ca George Calinescu este critic literar, dar nu stiu daca e liric sau e epic.

Dincolo de cunostintele voastre de Drept in cadrul probei interviului, ne uitam si la modul in care vorbiti, cum sunteti capabili sa comunicati. Din pacate pentru o parte din candidati e clar ca e nevoie sa se aplece asupra dictionarului, pentru o parte din candidati e cazul sa citeasca si altceva in afara de cartile de grile si nu este o sarcina, asa cum spuneau alte candidate ‘de ce trebuie sa citesc si altceva in afara de cartile de drept?’. Va dau doua posibile raspunsuri: primul este… in 2013, au fost publicate in Statele Unite rezultatele a cinci studii facute pe sute de subiecti si din el a rezultat ca persoanele care citesc nonfinctiune, fictiune, literatura de gen, ce vreti dumneavoastra sunt mai empatici decat ceilalti.

Asa ca atunci cand veniti in fata comisiei de inteviu si spuneti ca sunteti empatici sau ca sunteti persoane umane si nu ati citit nimic, e o problema. Un al doilea raspuns e dat de un documentar BBC din 1971, care se numeste ‘Ascensiunea omenirii’, unul dintre cele mai frumoase documentare, dupa parerea mea. La un moment dat, matematicianul care prezinta acel documentar se afla in vizita la Auschwitz si intra intr-unul dintre elesteiele in care se varsa cenusa celor care au fost asasinati acolo. Ia o bucata de namol de pe fundul lacului si spune ‘aici este cenusa a milioane de oameni si sa stiti ca nu este cenusa ca rezultat al apasarii unor butoane, este cenusa ca rezultat al arogantei, ca rezultat al docmei, ca rezultat al ignorantei si este sarcina mea sa fiu martor ca asa ceva nu se mai intampla.’ deci, nu va proclamati in fata comisiei de interviu ignoranta… si mai sunteti si enervati la interviul de angajare ca sunteti intrebati despre carti, in afara carilor de grile. (…)

Recomandarea mea este, daca vreti sa fiti magistrati, invatati inainte de toate limba romana, gramatica, vocabular… haideti sa incepem cu lucrurile de baza pentru a nu avea urmatoarea conversatie:

-De ce ati pus virgula intre subiect si predicat?

-M-am grabit!”, arata luju.ro.