Peste 200 de angajaţi protestează în faţa combinatului siderurgic din Galaţi UPDATE

Peste 200 de salariaţi protestează, joi, la poarta principală de intrare în combinatul siderurgic din Galaţi, acesta fiind al treilea protest din ultimele două săptămâni la care aceştia participă, toate cauzate de nemulţumirile salariale.

25 ian. 2018, 09:46
Peste 200 de angajaţi protestează în faţa combinatului siderurgic din Galaţi UPDATE

UPDATE: Conducerea ArcelorMittal Galaţi a lansat, joi, o nouă ofertă de creştere a salariilor angajaţilor în vederea încheierii noului contract colectiv de muncă, respinsă însă de sindicalişti, în condiţiile în care sute de muncitori protestează pe platforma siderurgică a combinatului.

„ArcelorMittal Galaţi îşi reafirmă angajamentul de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul legal. Oferta noastră, actualizată astăzi, reprezintă un complex de îmbunătăţiri financiare care cumulează o mărire generală a veniturilor salariaţilor de până la 28%, în două etape, pentru cele mai mici salarii. Compania îşi manifestă încrederea că numai într-o atmosferă calmă şi responsabilă se va putea găsi o soluţie sustenabilă, în beneficiul tuturor părţilor”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Combinatului ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Angajaţii combinatului, care ar trebui să intre în tură la ora 14,00, au venit mai devreme pentru a protesta, aşa cum au făcut-o şi săptămâna trecută. Numărul lor creşte, pentru că din oraş vin din ce în ce mai mulţi angajaţi care se opresc la poarta combinatului. Protestatarii au vuvuzele şi scandează ‘Hoţii, hoţii’.

Oamenii sunt nemulţumiţi de nivelul actual al salariilor şi de faptul că administraţia combinatului nu acceptă majorările cerute în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă (CCM).

Siderurgiştii spun că au salarii foarte mici şi că ar fi considerată mulţumitoare o majorare salarială de 500 lei net, ei ameninţând cu greva generală dacă această cerere nu va fi onorată.

Pe de altă parte, administraţia combinatului siderurgic a oferit doar o creştere salarială de maxim 100 lei brut. Totodată, conducerea mai propune ca sporul de 20% pentru condiţii grele să fie introdus în salariu, la fel şi procentul de 20% rezultat din transferarea obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat. Toate aceste prevederi ar trebui să fie incluse în noul CCM care ar trebui semnat pe doi ani, ofertă refuzată de salariaţi şi de sindicat.

Unicul sindicat reprezentantiv din combinat, Sindicatul Siderurgistul AMG, cere o majorare salarială cu 350 lei, sporuri de 50-100% pentru zilele libere muncite, majorarea la câte 400 lei a celor cinci prime anuale şi creşterea valorii tichetului de masă la 15 lei.

Potrivit vicepreşedintelui Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, ultima rundă de negocieri pentru finalizarea CCM este programată vineri, moment după care, în funcţie de rezultat şi de decizia salariaţilor, sindicatul ar putea demara paşii legali pentru declanşarea conflictului de muncă, putându-se ajunge până la greva generală.

În combinat lucrează la ora actuală aproximativ 15.000 de angajaţi.