Peste 7 milioane de români au rămas captivi la furnizorii de electricitate, după liberalizarea pieţei. Ce urmează pentru ei

Doar 10% din consumatorii casnici trecuseră pe piaţa concurenţială de energie electrică, cu trei luni înainte de liberalizarea pieţei.

06 ian. 2018, 11:35
Peste 7 milioane de români au rămas captivi la furnizorii de electricitate, după liberalizarea pieţei. Ce urmează pentru ei

Doar 823.000 de consumatori casnici de energie electrică trecuseră pe piaţa concurenţială la finalul lunii septembrie a anului trecut, potrivit ultimelor date disponibile publicate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în timp ce numărul clienţilor rămaşi în regim reglementat era, la aceeaşi dată, de 7,88 milioane, scrie Economica.net.

Aşadar, cea mai mare parte a clienţilor casnici sunt în continuare alimentaţi în vechiul regim reglementat, deşi puteau să schimbe contractul şi/sau furnizorul şi să treacă pe piaţa concurenţială.

La începutul anului trecut, în ianuarie, migraseră pe piaţa concurenţială doar 272.000 de clienţi casnici. Dacă am lua drept referinţă numărul din septembrie, în medie ar rezulta că, în fiecare lună, circa 60.000 de consumatori au trecut pe piaţa concurenţială. Aplicând acest număr şi pentru ultimele trei luni din 2017, ar rezulta că cel puţin 1,1 milioane de consumatori schimbaseră furnizorul şi/sau contractul la finalul anului trecut. Deci ponderea celor care au rămas la furnizorii tradiţionali în vechiul regim reglementat va rămâne majoritară. Cifrele oficiale pentru tot anul 2017 vor fi publicate în luna martie.

De la 1 ianuarie, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat 100%, iar ANRE doar avizează tarifele finale pentru consumatorii care nu au trecut pe piaţa concurenţială, şi au rămas cu actualele contracte la aceiaşi patru mari furnizori, în regim de ultimă instanţă, Enel, CEZ, E.On şi Electrica.
ANRE a anunţat luna trecută că a aprobat aceste tarife pentru primul semestru al anului curent (tarif CPC-componentă de piaţă concurenţială), şi că ele sunt mai mici cu 0,34% faţă de cele plătite în momentul actual, în condiţiile în care furnizorii ceruseră o creştere de 10%, generată de costurile mai mari pe care le au avut cu achiziţia energiei de pe piaţă pentru clienţii lor, în acest an.

Citeşte mai mult pe Economica.net