Peste jumătate din primatele la nivel mondial sunt în pragul extincţiei

Peste jumătate din speciile de primate la nivel mondial, printre care maimuțe, lemurieni și urangutani, se află în pragul extincției, au anunțat marți experți internaționali reuniți la Singapore. Pe lista celor mai amenințate primate, potrivit experților, figurează urangutanul de Sumatra (Indonezia), maimuța păianjen brună (Columbia) și Vari roșcat, cel mai mare membru al familiei lemurienilor (Madagascar), scrie 7sur7.be.

25 nov. 2015, 07:19
Peste jumătate din primatele la nivel mondial sunt în pragul extincţiei

Existența primatelor este pusă sub semnul întrebării din cauza distrugerii habitatului lor, îndeosebi în urma incendiilor și a tăierilor de păduri tropicale, precum și a vânării excesive și a comerțului ilegal. În lume sunt inventariate în total 703 specii și subspecii de primate.

Sperăm ca acest lucru să atragă atenția asupra celor mai puțin cunoscute specii de primate, unele fiind probabil absolut necunoscute majorității oamenilor„, a afirmat primatologul Christoph Schweitzer, director al programului de conservare al Societății zoologice din Bristol (Marea Britanie).

Schweitzer a menționat lemurianul pitic din munții Lavasoa — specie descoperită acum doi ani — și maimuța Roloway din Ghana și Coasta de Fildeș, despre care experții cred că ar fi „foarte aproape de extincție”.

Multe specii din cele mai amenințate primate trăiesc în Madagascar și Vietnam, adaugă experții. „Deosebit de amenințate sunt maimuțele urlătoare și maimuțele păianjeni din America de Sud. Toate aceste specii au dimensiuni destul de mari și atrag atenția braconierilor sau celor care le consideră ținte prioritare de vânătoare pentru hrană„, potrivit lui Schweitzer.

Citeşte şi Specie pe cale de dispariţie. A murit unul dintre ultimii patru rinoceri albi nordici, de pe Pământ