Peste un sfert dintre senatorii care au votat pensii speciale pentru aleşii locali vor beneficia de ele. Lista senatorilor aleşi locali

Mai mult de un sfert dintre senatorii care votat luni proiectul de Cod Administrativ - care prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşi locali - vor beneficia de rodul votului lor. Înainte de a deveni senatori, aceştia au fost aleşi locali în categoriile beneficiare de pensii speciale conform proiectului de lege: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. 

12 iun. 2018, 10:32
Peste un sfert dintre senatorii care au votat pensii speciale pentru aleşii locali vor beneficia de ele. Lista senatorilor aleşi locali

Senatul a adoptat luni, cu 85 de voturi „pentru”, 21 de voturi „împotrivă” şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate.

În fişa votului electronic de la Senat se vede cum a votat fiecare senator în parte. Am verificat, doar în cazul senatorilor care au votat „pentru” adoptarea Codului Administrativ conţinând pensii speciale pentru aleşii locali, dacă în cariera lor politică au ocupat vreuna dintre funcţiile vizate de lege: primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean. Cu alte cuvinte, dacă au votat pentru viitoarele lor pensii speciale.

Dintre cei 85 de senatori care au votat pensii speciale pentru aleşii locali, 25 au ocupat, după 1992, măcar una dintre funcţiile vizate de proiectul de lege. Cei 85 provin de la următoarele partide politice: ALDE (8), PNL (3), PSD (65), Neafiliaţi (1), UDMR (8). 

25 dintre ei au fost, potrivit CV-urilor publicate pe pagina Senatului, fie primar, fie viceprimar, fie preşedinte, fie vicepreşedinte de consiliu judeţean. Unii au ocupat succesiv mai multe funcţii alese la nivel local.

Trebuie precizat că proiectul de Cod Administrativ este un document stufos, care are ca scop declarat simplificarea şi unificarea legislaţiei în domeniului administraţiei publice, nu numai acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali.

Cei 25 de senatori care şi-au votat viitoarele pensii speciale

Senatori ALDE

Mihai Ruse, primar com. Măxineni, jud. Brăila

Ilie Niţă, vicepreşedinte CJ Suceava

Viorel Ilie, primar Moineşti, Bacău

Senatori PNL

Marius Nicoară, preşedinte CJ Cluj

Senatori PSD

Paul Stănescu, preşedinte CJ Olt

Liviu Mazilu, vicepreşedinte CJ Mehedinţi

Victorel Lupu, vicepreşedinte CJ Iaşi

Florin Cârciumaru, primar Târgu Jiu

Marian Pavel, primar com. Gheorghe Lazăr, jud. Ialomiţa

Gabriel Leş, viceprimar Satu Mare

Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa

Renică Diaconescu, preşedinte CJ Olt

Gheorghe Pop, vicepreşedinte CJ Sălaj

Dan Manoliu, vicepreşedinte CJ Neamţ

Emanoil Savin, primar Buşteni

Cornel Resmeriţă, primar Lupeni

Nicolae Marin, primar com. Pechea, jud Galaţi

Emilia Arcan, preşedinte CJ Neamţ

Nicolae Avram, primar com. Şura Mare, jud. Sibiu

Doina Federovici, vicepreşedinte CJ Botoşani

Lucian Trufin, primar com. Vlăsineşti, jud. Botoşani

Adrian Benea, preşedinte CJ Bacău, viceprimar Bacău

Ovidiu Marciu, viceprimar Giurgiu

Senatori neafiliaţi

Gheorghe Baciu, primar Întorsura Buzăului, jud. Covasna

Senatori UDMR

Attila Laszo, viceprimar Cluj Napoca

______________

Senatul a adoptat luni, cu 85 de voturi „pentru”, 21 de voturi „împotrivă” şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate şi, de asemenea, că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în amendamentul adoptat de Comisie.