Petre Daea vrea anchetă pe tema scumpirii ouălor: Când temperaturile scad, apare curba de ouat. Asta nu explică integral scumpirile

Ouăle, carnea şi produsele lactate s-au scumpit considerabil în ultima vreme. În unele cazuri, preţul alimentelor s-au dublat la raft. Fermierii au solicitat intervenţia autorităţilor, în contextul în care produsele obţinute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni, însă ajung la consumatori cu preţuri foarte mari. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut o anchetă în ceea ce priveşte scumpirea produselor alimentare, în special a ouălor.

RomaniaTV.net
20 nov. 2017, 13:17
Petre Daea vrea anchetă pe tema scumpirii ouălor: Când temperaturile scad, apare curba de ouat. Asta nu explică integral scumpirile

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, consideră că scumpirile apărute în ultima perioadă la ouă şi anumite produse din carne şi lapte nu sunt justificate şi a anunţat recent că a sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu aceste majorări de preţuri. Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, ministrul Agriculturii a explicat că este vorba despre „un decalaj între ofertă şi cerere”.

„Cererea a rămas aproximativ constantă, oferta a scăzut, datorită influenţelor obiective care se pot comensura la această dată. (…) România se alimentează din două surse. Piaţa internă se alimentează din două surse: sursa – gospodării populaţii, înţelegând păsările care sunt crescute în gospodării şi aici se alimentează autoconsumul şi excedentul se duce pe piaţă şi a doua sursă sunt fermele, exploataţiile avicole, care sunt destinate producerii de ouă, unde întreprinzătorii au reuşit să facă ferme puternice, bine aşezate, cu un grad de siguranţă ridicat privind calitatea produsului şi securitatea lui. La această dată, toamna, de regulă, când temperaturile scad, curba de ouat ăn gospodării, la găinile de la gospodăriile populaţiei scade, deci, iată că scade şi numărul de ouă; scăzând numărul de ouă, autoconsumul nu se mai poate alimenta în întregime din gospodăriile populaţiei, nu mai există evidenţe, nu mai există nici excendent care să apară pe piaţă şi avem un număr de ouă mai redus”, a explicat ministrul Petre Daea.