Petrom ieftineşte din nou carburanţii

OMV Petrom va ieftini în această noapte carburanţii vânduţi în staţiile proprii, la câteva zile după ce compania a operat alte ieftiniri, din cauza cotaţiilor în scădere la produse petroliere. Preţurile internaţionale arată că ieftinirile ar putea continua.

RomaniaTV.net
13 oct. 2014, 19:11
Petrom ieftineşte din nou carburanţii

OMV Petrom va reduce, benzina şi motorina vândute în staţiile proprii, cu cinci bani, respectiv patru pe litru, începând cu 14 octombrie, ora 00.00, scrie economica.net.

După ieftiniri, la staţia Petrom de pe strada Braşov din Bucureşti, de exemplu, benzina de 95 va costa 6,07 lei pe litru, iar benzina extra 99 va avea un preţ de 6,54 lei pe litru. Motorina standard va costa 6,20 lei pe litru. Motorina extra va avea un preţ de 6,48 lei/litrul.

Companiile petroliere stabilesc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, de cursul de schimb, de nivelul fiscalităţii dar şi de condiţiile de pe piaţă. De această dată, ieftinirea barilului de petrol a condus la o scădere a cotaţiilor produselor petroliere.

CITEŞTE ŞI Cum suntem furaţi la pompă: Studiu de caz la Arad

Ieftinirea operată de Petrom vine după ce compania a scăzut în mai multe rânduri preţurile, săptămna trecută, ultima dată chiar vineri, cu cinci bani pe litru. Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Producţia globală creşte, mai mult decât consumul

Tendinţa de ieftinire a carburanţilor, va continua, cel mai probabil, datorită cotaţiilor barilului de ţiţei de pe pieţele internationale, care influenţează apoi cotaţiile produselor petroliere de pe piaţa de referinţă pentru companiile românesti (cotaţiile Platt’s Mediterranean). Potrivit ultimului raport al Organizaţiei Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEC), valabil pentru luna octombrie, preţul de referinţă pentru „coşul” luat în calcul de organizaţie a scăzut pentru a treia lună consecutiv. De fapt, ţiţeiul luat de OPEC drept referinţă este acum cu 12 dolari mai ieftin (sau 11%), comparativ cu nivelul de acum trei luni.
Ţiţeiul OPEC costă 95,98 dolari barilul, ţiţeiul WTI (West Texas Intermediate, de referinţă pentru piaţa americană) 93,03 dolari barilul, iar petrolul Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, costă 98,57 de dolari barilul.
„Cererea scăzută şi oferta în creştere, în special din bazinul Atlantic şi din Asia) sunt factorii cheie care pun presiune pe piaţa petrolului. Datele despre evoluţia slabă a economiilor europene şi cea a Chinei, alături de aprecierea dolarului şi de programul de revizii al rafinăriilor americane contribuie de asemenea la scăderea preţurilor” se arată în raportul OPEC.

În ultimele trei luni, Petrom a coborât preţurile la benzină şi motorină cu circa 30 de bani pe litru.