PIB-ul, în creştere în T1 2017 cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier faţă de T1 2016

Produsul Intern Brut a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier față de perioada similară din 2016, relevă datele provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității.
Iulian Tudor
07 iul. 2017, 06:59
PIB-ul, în creştere în T1 2017 cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier faţă de T1 2016

Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2017 față de varianta provizorie (1) publicată în Comunicatul de presă nr. 137 din 7 iunie 2017 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile„, subliniază INS.

Raportat la trimestrul IV din 2016, PIB-ul în primul trimestru din 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7%.

Produsul Intern Brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 203,643 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 1,7% față de trimestrul IV 2016 și cu 5,6% față de trimestrul I 2016.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 164,215 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 5,7% față de trimestrul I 2016.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas nemodificată, iar dinamica valorii adăugate brute totale a crescut cu 0,2 puncte procentuale, majorându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,2 puncte procentuale; volumul și contribuția impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,7, respectiv cu 0,2 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepția: construcțiilor, cu o creștere a volumului de activitate de 1,8 puncte procentuale, activităților profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport, cu o creștere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale„, spune INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la 0,0% la +0,7%, ca urmare a creșterii volumului lor de activitate de la 100,0% la 104,4%; formarea brută de capital fix, de la—0,1% la—0,2%, ca urmare a reducerii volumului său de activitate de la 99,3% la 99,0%; exportul net, de la—0,1% la +0,2%.

Instituțiile financiare internaționale estimează un avans cuprins între 4,2% și 4,4% pentru economia românească în acest an. Astfel, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, Banca Mondială a revizuit în creștere la 4,4% prognoza de creștere economică în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie. De asemenea, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în urcare, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat în aprilie. În previziunile economice de primăvară, publicate în luna mai a acestui an, Comisia Europeană a indicat că economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

La București, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a estimat în ‘Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavară 2017’, că anul acesta România va înregistra o creștere economică de 5,2%.

Citeşte şi Câştigul mediu net a scăzut nesemnificativ în luna mai, cu 3 lei până la 2.363 lei

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'