PIEDONE A MURIT! Cine a fost Bud Spencer, uriaşul care a cucerit milioane de telespectatori

PIEDONE A MURIT, luni, la vârsta de 86 de ani. Bud Spencer, supranumit "uriaşul blând al cinematografiei", a devenit cunoscut datorită personajului Piedone pe care l-a interpretat în numeroase filme.

RomaniaTV.net
27 iun. 2016, 20:50

Bud Spencer, cunoscut tuturor ca Piedone, dar născut sub numele de Carlo Pedersoli, în 1929, a murit luni seara, într-un spital din Roma.

Cu o carieră foarte bogată, în care a jucat roluri dintre cele mai variate, de la thriller, până la drame şi de la comedii până la westernuri, Bud Spencer suferea că nu era iubit şi în Italia natală la fel ca în restul lumii. „În Italia, eu şi Terence Hille pur şi simplu nu existăm, chiar dacă şi azi avem popularitate printre copii şi tineri”, spunea Piedone în ultimii ani. „Nu ne-au dat niciodată un premiu, nu ne-au invitt la niciun festival”, spunea el cu amărăciune.

Ultima apariţie TV a lui Bud Spencer a fost în 2010, într-un film de ficţiune de la Canale 5.

În 2015, Piedone a primit recunoaşterea mult aşteptată în Italia, cu o medale şi o diplomă pe care le-a primit la Napoli.

Bud Spencer a scris, alături de Terence Hill, un moment important din istoria filmului, cu genul care a devenit cunoscut ca „Spaghetti western”. În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone: Piedone, comisarul fără armă (1973), Comisarul Piedone la Hong-Kong (1975), Doi superpolițiști (1976), I se spunea Buldozerul (1978), Piedone africanul (1978), Par și impar (1978), Un șerif extraterestru (1979), Piedone în Egipt (1979), Toate mi se întâmplă numai mie (1980), Detectiv cu greutate (1993).

Cine a fost Bud Spencer

În 1940, familia sa părăsește Neapole din motive de afaceri și se mută la Roma. În 1946, termină liceul cu note foarte mari și intră la Universitatea din Roma, unde începe să studieze chimia.

Din motive financiare, familia sa se mută în America de Sud, în 1947 fiind nevoit să părăsească universitatea. În America de Sud nu are posibilitatea să-și continue pregătirea academică. La Rio lucrează la o linie de asamblare de automobile, la Buenos Aires este bibliotecar, iar mai apoi secretar la Ambasada italiană din Uruguay.

În 1948, revine în Italia, deoarece un club de înot îl dorește în echipă. Devine campion al Italiei la înot. În 1950, câștigă campionatul de 100 metri liber, cu timpul de sub un minut. Păstrează acest titlu până la sfârșitul carierei sale. Tot în 1950, joacă în primul său film, producția hollywoodiană ”Quo Vadis”, în care interpretează rolul unui membru al gărzii împăratului.

În 1952, ca membru al echipei naționale de înot și polo a Italiei, participă la Jocurile Olimpice de Vară de la Helsinki. După Jocurile Olimpice, alături de alți sportivi eminenți sunt invitați de Yale University în Statele Unite, unde petrece câteva luni.

”Gloria și faima rapidă pot schimba negativ caracterul cuiva. Eram foarte aproape de aceasta”, afirma marele artist.

În Statele Unite a lucrat o perioadă la un concern american, care a construit autostrada Panamericană, între Panama și Buenos Aires. Apoi a lucrat la o firmă de automobile din Caracas, până în 1960, când a revenit la Roma unde s-a și căsătorit cu Maria Amato.

Semnează un contract cu casa de discuri RCA; compune cântece pentru interpreți italieni cunoscuți și scrie, de asemenea, câteva coloane sonore pentru filme. În 1965, înființează o firmă pentru publicitate și producție. Produce filme documentare pentru postul italian de televiziune RAI. În 1967, Giuseppe Colizzi, un vechi prieten, îi oferă un rol într-un film western, pe care acesta îl acceptă după o oarecare ezitare. Împreună cu Mario Girotti, joacă în ”God forgives… I don’t!”. Ambii actori își schimbă numele: Carlo Pedersoli devine Bud Spencer, iar Mario Girotti devine Terence Hill.

În 1973 este turnat primul film din seria ”Flatfoot Cop” (Piedone), după o idee de Bud Spencer, scenariile următoarelor filme din această serie fiind scrise tot de acesta.

În 1977, scrie câteva cântece pentru filmul său „They called him Bulldozer” în care și interpretează unul din cântece.

Din filmografia sa mai fac parte: „Buddy goes West” (1979), „Banana Joe” (1982), „Double Trouble” (1984), ”Miami Supercops” (1985), „Big Man” (TV Series, 1988-1989), „Speaking of the Devil” (1991), „Troublemakers” (1994), „Fireworks” (1997), „Sons of the Wind” (2000), „Singing Behind Screens” (2003), „Father Hope” (2005), „Murder is my Business, Honey” (2009).

În 2012, Bud Spencer și-a lansat o autobiografie.